Guvernul din provincia chineză Hubei, aflată la epicentrul focarului COVID-19 (Coronavirus), a emis un raport pe 18 februarie în care detaliază măsurile luate împotriva bolii. Oficialii au dezvăluit că au urmărit achizițiile online și offline de medicamente pentru febră pentru a organiza punctele de control a virusului.

Întrucât situația de urgență nu arată semne de încetinire, oficialii provinciali au luat o serie de măsuri pentru a controla mai bine focarul. Farmaciile și instituțiile medicale solicită documente de identitate de la cei ce cumpără medicamente pentru febră, probabil pentru a trata virusul.

Pe lângă măsurile adoptate recent, guvernul a început o anchetă pentru a înțelege întinderea completă a focarului. După cum au dezvăluit oficialii:

„Începând cu 20 ianuarie, a fost efectuată o investigație cuprinzătoare asupra pacienților cu febră tratată de diverse instituții medicale și a celor care au achiziționat medicamente cu febră și tuse prin magazinele fizice sau online. Informațiile, inclusiv ora, numele, numărul de cetățenie, adresa rezidențială curentă și numerele de telefon de contact ale pacienților menționați mai sus au fost luate. Au fost organizate verificări la fața locului, teste de urmărire, izolare și tratament. “

Deși nu s-au făcut mențiuni directe, se presupune că informațiile au fost colectate datorită Alipay și WeChat. Aceste două companii sunt responsabile pentru majoritarea achizițiilor online realizate prin sisteme de plată mobil din China.

Foloseste un browser cu recompense – Foloseste BRAVE!

CBDC-urile inutile?

China se remarcă pentru gradul ridicat de digitalizare al plăților. Țara a sărit peste etapa plăților bazate pe carduri de debit și de credit pentru a favoriza aplicațiile mobile bazate pe coduri QR.

Banca centrală chineză, (PBoC), se numără printre principalii promotori ai monedelor digitale de tip CBDC(moneda digitala emisa de o banca centrala) sau „Yuanul digital”.

Analiștii sunt de părere că un astfel de CBDC ar fi utilizat în special în sectorul vânzărilor cu amănuntul și al achizițiilor. Acest lucru ar înlocui WeChat și Alipay ca mecanisme de plată.

Măsurile extreme luate împotriva Coronavirus par să sugereze că guvernul este perfect capabil să urmărească achizițiile cetățenilor săi. Introducerea CBDC pare a fi inutilă din perspectiva monitorizării financiare.

Acest lucru pare să confirme declarațiile anterioare ale oficialilor PBoC care s-au concentrat pe avantajele geopolitice ale unui yuan digital. Mai exact, oficialii au fost preocupați de impactul potențial pe care criptomoneda Libra l-ar putea avea asupra politicii monetare. Moneda digitală ar fi astfel un răspuns la influența pe care dominanța monetară a Statelor Unite o are asupra Chinei.

Cât de utile ar fi criptomonedele?

Urmărirea masivă și individualizată inițiată de oficialii chinezi pentru focarul Coronavirus este ceva ce poate fi posibil numai prin sisteme de plată centralizate.

Deși cumpărăturile de medicamente în Bitcoin (BTC) ar fi evitat probabil controlul în acest caz, înregistrarea tranzacțiilor este complet deschisă lumii. În cazul adoptării largi a criptomonedelor, guvernul ar putea totuși să urmărească plățile alocând identități fiecărei adrese de portofel.

În timp ce monede de confidențialitate precum Monero (XMR) și Zcash (ZEC) ar putea rezolva această problemă, subiectul rămâne complicat.

CryptoZZ