Producătorul de echipamente sportive Nike a înregistrat un brevet pentru un token NFT numit CryptoKicks. Brevetul datat cu 10 decembrie descrie o metodologie digitală pentru vânzarea și promovarea produselor Nike. O implementare a tehnologiei descrisa în document este un token Ethereum ERC721 sau ERC1155 utilizat pentru autentificarea și tranzacționarea unei perechi de pantofi sport.

Tokenul va fi „deblocat” odată cu achiziționarea pantofilor prin legarea unui cod de identificare cu 10 cifre cu codul de identificare al proprietarului. Aparent sistemul își propune să ofere o modalitate de a asigura autenticitatea mărfurilor:

„Proprietarii potențiali și actuali pot […] cumpăra și vinde active digitale printr-unul sau mai multe registre blockchain care operează pe sistemul descentralizat de calcul. […] De exemplu, un utilizator poate cumpăra o nouă pereche de pantofi sport extrem de căutați de la un furnizor verificat, care poate oferi înregistrări de proveniență autentificate pentru încălțăminte. […] După ce a primit coletul, utilizatorul va scana codul de bare într-o aplicație specială care funcționează pe smartphone.”

Tokenul CryptoKicks Nike

Nike susține că acest sistem va permite verificarea provenineței încălțămintei în circulație:

„Atunci când un consumator cumpără o pereche autentică de încălțăminte, o reprezentare digitală a acestora poate fi generată, legată de consumator și asociată unui token criptografic, în care pantoful digital și tokenul criptografic reprezintă un „CryptoKick”.”

Interesant este că acești pantofi unicati pot fi și ”înmulțiti”, similar cu jocul CryptoKitties:

„Folosind activul digital, cumpărătorul are posibilitatea să tranzacționeze sau să vândă perechea de încălțăminte tangibilă, să tranzacționeze sau să vândă pantoful digital, să stocheze pantoful digital într-un portofel cripto sau să „înmulțească ”pantoful digital cu un alt model pentru a crea „urmași”. În baza limitelor impuse de regulile de producție a pantofilor, este posibil ca noile modele de încălțăminte personalizate să fie create ca o pereche de pantofi noi și tangibili.”

CryptoZZ