Guvernul din Elveția a anunțat o nouă abordare legislativă privind reglementare blockchain și cripto, urmărind facilitarea activităților din acestă sferă. Raportul oficial recunoaște tehnologia drept una dintre cele mai importante evoluții recente pentru sectorul financiar în stimularea economiei țării.

Un paradis elvețian de inovare

Potrivit raportului, accentul principal al Consiliului federal elvețian este acela de a “asigura integritatea și reputația Elveției ca centru financiar” . Ei urmăresc să poziționeze mai bine țara pentru a putea “exploata oportunitățile oferite de digitalizare”.

Planul guvernului este de a crea cele mai bune condiții legislative, astfel încât țara să poată evolua în continuare ca o destinație principală și durabilă pentru companii fintech, blockchain și firmele inovatoare în aceste domenii.

Deși raportul discută despre riscul utilizării criptomonedelor în scopuri ilegale, cum ar fi finanțarea terorismului, acesta menține o atitudine pozitivă față de tehnologie. Se menționează că legile țării ar trebui modificate pentru a recunoaște tokenurile digitale criptate care nu sunt susținute de niciun fel de active fizice. Consiliul Federal a precizat, de asemenea, că vrea ca tranzacțiile financiare descentralizate să fie integrate în codul juridic.

Reglementări nerestrictive

Raportul Consiliului Federal propune ca Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Piețelor Financiare (FINMA) să aibă competențe discreționare pentru reglementarea industriei cripto. FINMA va putea astfel să relaxeze reglementările care afectează platformele de tranzacționare a valorilor mobiliare descentralizate, atâta timp cât activitățile lor nu dăunează investitorilor. Această abordare de reglementare permite eludarea legislației actuale. Elveția a doptat o serie de legi impuse de Uniunea Europeană în acest domeniu.

Economistul elvețian Luzius Meisser și-a exprimat convingerea că această abordare a legislației se poate dovedi mult mai eficientă:

”Acest lucru arată încă o dată că abordarea tradițională a Elveției de a avea legi bazate pe principii care dau o mare discreție cetățenilor și agențiilor de reglementare sunt mult mai inovatoare decât legile excesiv de detaliate în stil european.”

Elveția a decis să atingă aceste obiective fără a crea o serie de noi legi, optând în schimb să adapteze legislația actuală la noile evoluții tehnologice.

Mattia Rattaggi, purtător de cuvânt pentru Asociația Crypto Valley (CVA), a comentat poziția asociației cu privire la acest anunț:

”Considerăm că această abordare reprezintă cel mai bine principiul neutralității tehnologice și este în concordanță cu poziția adoptată de CVA în procesul de consultare … Această abordare asigură o coerență maximă în cadrul juridic actual, asigurând menținerea principiilor și flexibilitatea, în timp ce permite adoptarea unor modificări pe baza unei “necesități de reglementare”.

Modificări propuse

Raportul Consiliului federal al Elveției descrie câteva modificări ale legilor ce se vor aplica industriei blockchain și cripto. În același timp, clarifică faptul că nu există intenții de a schimba imediat legile legate de sectorul financiar sau de asigurări, deoarece consideră că tehnologia blockchain este încă “în fază incipientă” atunci când vine vorba de aceste sectoare.

Cele mai importante modificări legislative propuse până în prezent includ:

  • Modificarea Legii privind schemele de investiții colective pentru a include un nou tip de “fonduri de investiții calificate limitat” cu intenția de a introduce pe piață produse inovatoare viitoare cât mai rapid și mai eficient.
  • Datele vor fi recunoscute drept active prin modificarea legilor privind falimentul companiei. Acest lucru ar permite instanțelor elvețiene să gestioneze și să distribuie în mod adecvat activele digitale atunci când soluționează litigiile juridice.
  • Extinderea Legii împotriva spălării banilor pentru a include schimburile descentralizate și pentru a permite autorităților de aplicare a legii să lichideze activele digitale emise de terți.
  • Crearea de noi categorii de autorizații pentru a acorda FINMA posibilitatea de a relaxa reglementările pentru comercianții și bursele de valori descentralizate cu sediul în Elveția.
  • Modificarea legii privind instituțiile financiare și Legea privind infrastructura pieței financiare pentru a le face mai flexibile față de inițiativele de tip blockchain.