Bursa SIX Swiss a aprobat un produs tranzacționat pe bursă (ETP) bazat pe mai multe criptomonede, propus de compania Amun Crypto.

Autoritățile de reglementare din Elveția au luat decizia de a permite tranzacționarea instrumentului investițional Amun Crypto Exchange Traded product.

Conform documentației, Amun Crypto ETP va avea jumătate din activele sale investite în Bitcoin (BTC), iar cealaltă jumătate va fi împărțită între Ripple (XRP), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH) și Litecoin (LTC).

ETP sunt investiții derivate care sunt tranzacționate pe bursele de valori, evaluate pe baza unei mărfuri.

În cazul Amun Crypto ETP, criteriul de referință sunt criptomonedele.

Aprobarea dată de SIX Swiss Exchange este un eveniment reper, deoarece până în prezent nu au fost lansate astfel de produse nici măcar în Statele Unite. Comisia pentru valori mobiliare și burse (SEC) încă mai analizează mai multe propuneri de Bitcoin ETF înaintate de mai multe companii de investiții.

CEO-ul și co-fondator AMUN, Hany Rashwan, a declarat că ETP-ul va îndeplini aceleași standarde cerute de alte “produse tradiționale bursiere utilizate pe scară largă de către investitori”.

El a continuat să afirme:

“ETP-ul Amun va oferi investitorilor instituționali opțiuni alternative, mai ales că până acum au fost limitați la investițiile de tip securities. Produsul este de asemena util celor care nu vor dori să se complice cu servicii de custodie pentru expunerea la criptomonede. De asemenea, noul instrument investițional va oferi acces investitorilor retail la piața cripto, mai ales celor care nu avea până acum această opțiune din cauza impedimentelor locale de reglementare. “

Amun a primit aprobarea preliminară de la autoritatea de reglementare SIX în septembrie. La momentul respectiv, în raport se menționa în mod clar că ETP-ul companiei ar fi eligibil pentru listare la bursă.

Compania fintech

a fost înființată de o echipă de bancheri al cărei scop este de a face procesul de cumpărare a criptomonedelor cât mai simplu posibil, într-un mod reglementat.

Explicând de ce a ales Elveția ca bază, Rashwan a declarat:

“Considerăm că Elveția este cea mai bună jurisdicție pentru planurile noastre de viitor. După lansarea produselor noastre inițiale pe SIX Swiss Exchange, intenționăm să lansăm atât produse suplimentare, cât și să le listăm  pe alte teritorii și burse suplimentare”.

Compania intenționează să lanseze mai întâi “un coș index ETP”, ceea ce ar simplifica instestiția în piața cripto în general. Un astfel de produs nu se bazează pe prețul unei singure criptomonede, ci ia în calcul evoluția generală a pieței cripto. În viitor, Amun dorește să lanseze și produse specializate pe urmărirea fiecărui activ cripto în parte.