Conform unui raport publicat de Reuters, Partidul Liberal Democrat al Japoniei au propus emiterea unei monede digitale naționale. Cei 70 de legislatori din partid au susținut că măsura este necesară pentru a combate Libra și yuanul digital. Grupul partidului de guvernământ este condus de fostul ministru al economiei, comerțului și industriei Akira Amari.

Efortul este menit să mențină Japonia în fruntea inovației fintech, iar planul va fi adus în discuția guvernului luna viitoare. Etapa inițială ar fi cercetarea perspectivelor de emitere a monedei digitale.

Vice-ministrul parlamentar pentru afaceri externe, Norihiro Nakayama, a declarat:

“China se îndreaptă către emiterea de yuan digital, așa că am dori să propunem măsuri pentru a combate astfel de încercări”.

Inițiativa pare să contracareze opinia băncii centrale a țării, care a spus în iunie anul trecut că emiterea unui yen digital ar însemna scăderea numerarului.

„Eliminarea numerarului ar face o infrastructură de decontare inconvenientă pentru public, deci nici o bancă centrală nu ar face acest lucru”,

a declarat la acea vreme Masayoshi Amamiya, guvernatorul adjunct al băncii Japoniei.

Emiterea unei monede digitale naționale intra in analiza

Cu toate acestea, Banca Japoniei s-a alăturat altor cinci bănci pentru a forma un nou grup de lucru pentru studierea CBDC. Împreună cu Banca de Decontări Internaționale (BIS), băncile intenționează să cerceteze cazurile potențiale pentru monedele digitale emise de băncile centrale.

Fostul membru al consiliului de administrație al Băncii Japoniei, Takahide Kiuchi, a declarat:

“Cel mai bun mod ar putea fi emiterea unei monede digitale de tip hibrid care este operată și emisă de firme private, cu implicarea băncii centrale”.

Premierul Shinzo Abe a declarat parlamentului că guvernul va colabora cu banca centrală în demersuri. Scopul principal este de a identifica modalitățile de îmbunătățire a yenului ca mijloc de decontare.

După ce a fost anunțat proiectul Libra lansat de Facebook în vara anului trecut, autoritățile de reglementare din Japonia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri generate de această criptomonedă stabilă. La scurt timp, țara a format un grup de lucru înaintea unei reuniuni a G7 în Franța pentru a discuta situația.

CryptoZZ