Data de 12 martie 2020 a devenit ”Joia Neagră” pentru piața cripto, din cauza unuii flash crash ce a afectat majoritatea ecosistemului. Pentru MakerDAO, însă, a fost un dezastru ce a avut drept rezultat pierderea a Ethereum in valoare de 8 milioane de dolari.

Conform unui raport al companiei Glassnode, prăbușirea prețului ETH cu 43% a dus la declanșarea de consecințe nedorite pentru ecosistemul MakerDAO. Unii lichidatori au putut să cumpere o cantitate imensă de DAI pentru 0 $.

Scăderea prețului ETH a rezultat în congestionarea rețelei, o creștere a taxelor și creșterea prețului la gas. Utilizatorii au încercat să reacționeze la scăderea prețurile și au dus practic la blocarea rețelei Ethereum.

Tranzactioneaza ETH folosind vTrader!

În timpul congestiei din rețea, prețul mediu al gas a explodat, de la 80 la 200 Gwei. Tranzacțiile neconfirmate au făcut ca prețurile MakerDAO și Chainlink să nu poată fi actualizate suficient de rapid pentru a ține pasul cu scăderea rapidă a prețului Ether.

Oracolul Medianizer al Maker a arătat o diferență de preț de 30 de dolari în perioada de congestie maximă. Acest lucru le-a oferit unor participanți la rețea oportunitatea să plătească CDP-urile lor Maker, care altfel ar fi fost lichidate. Acești participanți au plătit taxe mari la gaze și și-au salvat CDP-urile. Iar când prețul a fost actualizat în cele din urmă, multe CDP-uri (garanții) au fost lichidate brusc în masă.

Ethereum in valoare de 8 milioane de dolari “evaporati”

Când CDP-urile Maker sunt lichidate, criptomonedele sunt scoase la licitație de către Maker, iar proprietarii ar trebui să primească o penalizare de lichidare de 13%. Cu toate acestea, în acea zi, deoarece prețurile la Gas erau atât de mari și coada tranzacțiilor atât de lunga, ofertele nu au fost procesate suficient de rapid.

Un lichidator, probabil un bot, a profitat de situație și a câștigat aceste licitații cu o ofertă de DAI zero.

Conform Glassnode, Ethereum in valoare de 8 milioane de dolari au fost vânduti la prețul de 0$ in DAI. Rezultatul final a fost că DAI în valoare de cel puțin 4,5 milioane de dolari nu a mai fost acoperită de garanții.

Utilizatorii ale căror depozite au fost lichidate nu au primit acel 13% deoarece valoarea lichidării a fost zero.

După incident, MakerDao a realizat un vot și a decis să crească dimensiunea maximă a lotului de lichidare de la 50 la 500 ETH. Durata licitațiilor a fost, de asemenea, crescută.

Comunitatea Maker are în vedere acum emiterea și licitarea de noi tokenuri MKR pentru re-colateralizarea DAI. De asemenea, s-a propus reducerea ratei de economisire Dai (DSR) și taxa de stabilitate globală pentru a aduce prețul DAI aproape de valoarea de 1 dolar.

CryptoZZ