Exchange-ul Mt Gox, în 2014, gestiona aproximativ 70% din bitcoinii disponibili. Asta până când un atac a generat pierderea sau furtul a aproximativ 850.000 BTC. Suma respectivă valora aproximativ 450 milioane de dolari la momentul respectiv.

Exchange-ul și-a declarat falimentul, iar începând de atunci, cei care trebuiau să-și recupereze fondurile au întâmpinat dificultăți, însă un nou plan de recompensare a fost elaborat și publicat recent.

Postat pe site-ul mtgox-creditors.com, planul explică o serie de modificări realizate pe baza feedback-ului primit din partea creditorilor.

Practic, scopul este de a se asigura că plățile se vor face în timp util și stabilește cine trebuie să își recupereze banii de la exchange și cine nu.

Planul elaborat de exchange-ul Mt Gox include următoarele aspecte:

1. Planul de reabilitare trebuie să fie simplu și implementarea trebuie să fie clară. În prezent, creditorii au petrecut deja patru ani încercând să-și recupereze fondurile, astfel încât încrederea lor în proces este foarte scăzută.

2. Nu vor fi returnate fondurile deținătorilor de acțiuni în exchange-ul Mt Gox.
În prezent, exchange-ul Mt Gox nu își poate permite să returneze toate sumele datorate, mai ales având în vedere creșterea valorii BTC din ultimii patru ani, astfel încât creditorii consideră că trebuie să fie prioritizați. Rămâne de văzut dacă vor reuși să obțină această decizie.

3. Solicitările de returnare a sumelor vor fi plătite în BTC sau BCH. Această decizie urmărește să evite comisioanele de transfer și să simplifice procedurile, toate celalalte criptomonede urmând să fie lichidate.

4. Creditorii vor primi sumele întregi. Sumele de la acest punct se referă la cele aprobate în momentul aprobării falimentului.

5. Primele plăți către creditori vor fi efectuate imediat după aprobarea și confirmarea planului de reabilitare.

6. Dacă vor fi identificate bunuri sau sume suplimentare, vor fi efectuate plăți adiționale

7. Nu vor fi selectați sponsori decât dacă devine aparent că acest lucru va fi avantajos pentru creditori.
Creditorii nu doresc să fie numită o companie care să sponsorizeze sau să reprezinte exchange-ul Mt Gox în cadrul procedurilor, deoarece consideră un astfeld e proces ar întârzia efectuarea plăților.

8. Introducerea unor sisteme care să permită creditorilor să obțină datele cu privire la tranzacțiile efectuate. Acest punct se referă la faptul că aceste informații sunt esențiale pentru recuperarea fondurilor.

În luna iulie, supervizorul procesului de reabilitare, Nobuaki Kobayashi, a afirmat că un astfel de sistem va fi publicat în luna august, astfel încât creditorii să-și poată recupera în sfârșit banii.