Fundația Bitcoin transmite Parlamentului francez o scrisoare în care solicită respingerea unui amendament legat de industria cripto în legea PACTE. Legea se referă la planul de dezvoltare al mediului de afaceri francez. Amendamentul se referă la raportul Landau, pe baza căruia a fost creată BitLicense din New York.

Acest amendament a fost propus de membrii partidului La Republique En Marche (LREM). Deschide calea pentru impunerea unui proces de licențiere a companiilor cripto din țară.

Llew Claasen directorul executiv al Bitcoin Foundation

este de părere că o atare legislație va provoca pierderi semnificative Franței în ce privește contribuțiile la dezvoltarea spațiului cripto.

“Un astfel de amendament urmărește să introducă o cerință de acordare de licență pentru orice furnizor de servicii cu active digitale. Activele digitale sunt definite pentru a include orice activ criptat care nu ar fi fost deja reglementat ca instrument financiar, inclusiv pentru cazurile de utilizare nefinanciară”

a explicat Claasen.

“Regimul de licențiere descris este arbitrar și cuprinzător și nu oferă nicio certitudine în legătură cu modul în care autoritatea de reglementare va determina ce ar fi necesar pentru obținerea unei licențe, păstrarea unei licențe sau chiar cât timp va dura pentru a obține o licență. În plus, rezumatul sugerează că un motiv important pentru crearea reglementărilor este combaterea spălării banilor și a finanțării anti-teroriste atunci când nu există niciun motiv să se sugereze că activele cripto sunt utilizate în acest mod la orice nivel semnificativ “.

Claasen a subliniat că BitLicense a distrus industria cripto și blockchain din New York. Majoritatea startup-urilor și companiilor inovatoarea și-au mutat sediul din acest stat, reducând semnificativ evoluția tehnologică locală.

“De când BitLicense a fost introdus la New York în august 2015, au fost emise doar șapte licențe, toate acestea către organizații mari și bine finanțate”, afirmă el. “O întreagă industrie și-a împachetat birourile și s-a mutat din New York după ce BitLicense a fost introdusă. Același lucru se va întâmpla și în Franța dacă este introdusă”.

Claasen este ferm convins că Franța – și Europa în general – nu are nevoie de noi reglementări privind criptomonedele.

Mai degrabă sunt necesare ghiduri și note de orientare din partea autorităților, care să descrie un comportament de piață dorit.

El spune că tehnologia blockchain este prea nouă și imatură. Utilizarea sa este prea variată pentru a o forța într-un regim de licențiere rigid. De asemenea, opinează că autoritățile de reglementare trebuie să petreacă mai mult timp studiind modul în care funcționează tehnologia. Asta înainte de a putea lua orice decizii valide privind reglementarea ei.

“Cele mai multe produse de tip blockchain vor avea tendința către un statut descentralizat, privat, peer-to-peer, inclusiv lipsa unui sponsor, a unei entități căreia să îi raporteze sau a unui organism de conducere”

afirmă directorul executiv al Bitcoin Foundation.

“Multe reglementări specifice cripto presupun că stadiul tranzițional centralizat al acestor proiecte reflectă starea finală a lor. De asemenea, pornesc de la premiza că aceste rețele pot fi reglementate în același mod în care se poate reglementa o persoană juridică sau fizică. Nu este posibil, chiar dacă am vrea să fie.

Aceste rețele reprezintă o modalitate complet diferită de a coordona activitatea economică care încearcă să fie mai scalabilă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a clarifica situația. Comportamentul neadecvat al unor participanți de pe piață nu ar trebui să fie considerat un semnal că trebuie înăbușită toate dezvoltarea din acest spațiu”.

concluzionează Claasen.