Proiectul de lege privind ICO-urile propus de Autoritatea de Supraveghere a Piețelor Financiare (Autorité des Marchés Financiers – AMF) a fost adoptat de Parlamentul francez.

Creată în martie 2017, structura legală stabilește condițiile pentru derularea unui ICO în această țară. Această lege priving ICO-urile se bazează pe un sistem de ”vize”. Ele sunt echivalentul licențelor de operare și se acordă doar companiilor înregistrate în Franța.

Motivația pentru această restricție este de a atrage mai mulți investitori în economia franceză. Aceasta reiese din declarațiile ministrului finanțelor, Bruno le Maire.

In cadrul proiectului de lege privind ICO-urile, companiile care intenționează să lanseze un ICO pot solicita viza prin depunerea whitepaper-ului la autoritățile franceze pentru examinare.

Documentul trebuie să includă detalii și garanții specifice pentru investitori precum:

• O descriere a proiectului și foaia de parcurs (roadmap);

• Drepturile conferite de token;

• Scopul economic și modul în care vor fi utilizate fondurile colectate în timpul ICO.

Odată obținută autorizația, companiile vor avea acces la servicii bancare și de contabilitate. Este un aspect foarte important în contextul în care acest tip de colaborări au fost dificile în trecut.

Legislația permite autorității financiare franceze AMF să supravegheze activitatea ICO-urilor, permițând cumpărătorilor să ia decizii informate despre acest investiții.

AMF și-a exprimat anterior preocuparea cu privire la lipsa unei reglementări clare privind vânzările de tokenuri “ca factor de risc inerent al ICO”, sporind posibilitatea pierderii, spălării banilor și finanțării terorismului.

Noua structură legislativă este similară cu cea pentru listarea pe bursă (Initial Public Offering – IPO). Are însă un sistem birocratic mult simplificat, ceea ce va face ICO-urile o metodă mai avantajoasă de strângere de fonduri.

Franța are un Plan de acțiune pentru creștere economică și transformare (PACTE) ce se adresează industriei cripto

Sub președintele Macron, Franța încearcă să se transforme într-un paradis al afacerilor, inclusiv cînd vine vorba despre criptomonede.

La începutul acestui an, a fost lansat Planul de acțiune pentru creștere economică și transformare (PACTE), care, printre altele, urmărește să faciliteze funcționarea companiilor în Franța și să stabilească orientări juridice pentru strângerea de fonduri prin vânzări de tokenuri.

Pasul următor a fost restructurarea sistemului de impozitare pentru activitățile legate de criptomonede din iulie. În locul sistemului progresiv de impozitare de la 14 la 45%, industria cripto este taxată cu un impozit fix de 19%.

Noua lege privind ICO-urile

”prevede o definiție a tokenurilor care sunt tratate ca proprietate intangibilă reprezentând, sub formă numerică, unul sau mai multe drepturi care pot fi emise, înregistrate, conservate sau transferate utilizând un mecanism comun de înregistrare electronică care facilitează identificarea directă sau în mod indirect, a proprietarului respectivei proprietăți”

după cum explică avocații companiei Kramer Levin.

Există deja o companie care intenționează să profite de noile reglementări. Blockchain.io a depus deja documentația necesară pentru obținerea autorizației. CEO-ul Pierre Noizat a declarat că ICO-ul este planificat să înceapă pe data de 27 septembrie. Scopul este pentru a finanța lansarea unei platforme tip exchange dedicată companiilor ce doresc să emită propriile tokenuri.

Acesta a declarat:

”Guvernul francez nu-și ascunde ambiția de a face din Franța capitala ICO-urilor, deoarece nu vor să rateze revoluția blockchain. Ei discută în mod regulat cu reprezentanții și cripto-antreprenorii francezi pentru a înțelege mai bine piața, pentru a înțelege problemele și pentru a adopta reglementările necesare.”