Luna trecută, Justin Sun a achiziționat Steemit și a obținut control asupra unui număr mare de voturi în rețeaua Steem. Acest fapt se datorează arhitecturii delegated proof-of-stake (DPoS) a platformei.

Temându-se de potențiala influneță asupra rețelei, echipa Steem a inițiat un soft fork care urmărea să elimine influența voturilor Steemit.

Lucrurile nu au mers conform planului însă. Mai multe exchange-uri centralizate au folosit propria putere de vot pentru a promova martorii afiliați Steemit. Acești martori sunt responsabilit pentru producția de blocuri în cadrul platformei. În acest mod, Steemit, și deci Justin Sun, a stabilit un control centralizat asupra lui Steem.

Foloseste BRAVE si sustine revista noastra!

”Hostile takeover”

În ceea ce a fost calificată drept un ”hostile takeover”, luni a avut loc o anulare a fost fork-ului promovat de comunitatea Steem. Tokenurile deținute de exchange-urile precum Huobi, Binance și Poloniex au fost folosite pentru a vota 20 de noi martori în rețea.

Potrivit unui post publicat pe site-ul Steemit, echipa și-a justificat acțiunea împotriva soft fork-ului 22.2 cu faptul că a fost „criminală și ilegală”.

Soft Fork 0.22.2 a fost structurat rău intenționat, intenționând să înghețe o mână de conturi foarte vizate și să le ia drepturile și posesiunea asupra bunurilor deținut. Această acțiune poate fi considerată ilegală și criminală.

În prezent, Steemit deține controlul asupra rețelei:

“Pentru următoarele 4-6 săptămâni, echipa Steemit va folosi drepturile de vot pentru a reface ordinea în comunitate, în timp ce va avea un canal deschis pentru a discuta cu membrii comunității și cu martorii”,

se comunica in postare.

“După perioada de 4-6 săptămâni, echipa Steemit va da guvernanța înapoi comunității, dacă situația va reveni la normal și se vor realiza acorduri reciproce.”

Aplicația Steem Wallet a fost dezactivată

Unii dezvoltatori și-au exprimat frustrarea cu privire la decizia Steemit și TRON și au decis să-și dezactiveze aplicațiile construite pe blockchain-ul Steem. Echipa din spatele SteemWallet, de exemplu, a anunțat că a eliminat aplicația din Apple Store. Steem Engine și-a dat jos site-ul “pentru a protesta împotriva preluării ostile a blockchain-ului”.

În prezent, există sute de aplicații construite pe Steem, inclusiv front-end-uri alternative de blogging eSteem, Busy.org și SteemPeak. În cazul în care conflictul nu se rezolvă, există posibilitatea ca acestea să opteze să migreze spre alte blockhain-uri.

Reacții din comunitatea cripto

Vitalik Buterin, co-fondator al Ethereum, a publicat punctul său de vedere asupra incidentului.

“Se pare că Steem DPOS a fost preluat de marile exchange-uri cu voturi proveninte de la clienți. Pare a fi prima instanță a unui „atac prin mită” – exchange-urile plătesc utilizatorii pentru a le folosi tokenurile în sistemul de vot”,

a spus el.

Binance nu a publicat o poziție oficială cu privire la situație, dar Changpeng Zhao a declarat pe Twitter:

“Am fost informat în prealabil despre acest upgrade / hardfork și l-am aprobat. Proiectele fac acest lucru tot timpul și de obicei suntem doar într-o poziție de susținere. I-am trimis mesaj lui Justin Sun dar nu am primti încă un răspuns. Presupun că va răspunde public în curând. Probabil că ne vom anula votul, pe baza feedback-ului vostru. Nu am fost plătiți pentru a vota, am crezut că este pur și simplu un hard fork”,

a explicat CEO-ul Binance.

Deoarece arhitectura DPoS oferă putere de vot deținătorilor de tokenuri, exchange-urile centralizate dețin în general o influență imensă asupra acestor tipuri de blockchain. Experții au avertizat în trecut că acest sistem poate genera riscul de centralizare, ceea ce poate fi considerată situația cu Steem.

Soluția la această problemă este ca deținătorii de tokenuri DPoS să le păstreze în portofele personale în loc de exchange-uri, astfel influența voturilor Steemit nu poate fi manipulata.

CryptoZZ