Câteodată ai o replică atât de bună încât trebuie să aștepți momentul potrivit ca să o folosești. Aparent, pentru Julian Assange, momentul a fost când bitcoin a ajuns la 5746$. Fondatorul Wikileaks a postat un comentariu pe Twitter, după o săptămână în care valoarea bitcoinului a făcut salt după salt. Mesajul a fost acompaniat și de un grafic al valorii bitcoinului.

„Le mulțumesc din suflet guvernului american, senatorului McCain și senatorului Lieberman că i-au obligat pe Visa, MasterCard, Paypal, AmEx, Mooneybookers și alții să impună o blocadă bancară ilegală împotriva WikiLeaks în 2010. Ne-a făcut să investim în bitcoin – cu >50 000% profit.” a scris Julian Assange pe Twitter.

WikiLeaks au fost forțați să investească în bitcoin în 2010, după ce au publicat niște documente guvernamentale care conțineau informații sensibile despre războiul din Afganistan și Irak. Încercarea de a-i închide căile de finanțare lui Assange s-a întors împotriva lor. Acesta s-a văzut obligat să accepte donații în bitcoini în loc de dolari.

julian assange

Principiile pe care a fost clădit bitcoinul

WikiLeaks a fost în avant-garda jurnalismului de investigații. Publicația lui Assange a scos la iveală în mai multe rânduri cazuri de corupție la nivel înalt. Acum, Assange locuiește în ambasada Ecuadorului la Londra, încă din 2012. De când a primit azil politic și până acum, Assange nu a ieșit din ambasadă niciodată. În interior, se află sub jurisdicție ecuadoriană. Imediat cum ar pune piciorul afară, ar fi ridicat de forțele speciale care pichetează ambasada.

Așadar, cine n-are noroc la …o urmă decentă de libertate, se pare că are noroc la bitcoin.

Cu toată retorica sa antiguvernamentală, nu e de mirare că Assange nu este prietenos cu monedele fiat pro-guvernamentale. WikiLeaks și fondatorul său reprezintă genul de control non-guvernamental pe care se bazează moneda bitcoin.