Autoritatea de reglementare americană SEC a respins propunerea de Bitcoin ETF propusă de Bitwise în colaborare cu NYSE Arca. În documentele oficiale, SEC susține că propunerea nu îndeplinește cerințele legale pentru a preveni manipularea pieței sau alte activități ilicite.

SEC menționează:

„Comisia respinge această modificare de regulă propusă, deoarece, după cum s-a discutat, NYSE Arca nu și-a îndeplinit sarcina în temeiul Legii schimbului și a Regulilor de practică ale Comisiei pentru a demonstra că propunerea sa este în concordanță cu cerințele secțiunii 6 (b)  (5) din Legea schimbului și, în special, cerința ca regulile unui exchange național de securities să fie „concepute pentru a preveni actele și practicile frauduloase și manipulatoare”.

Aparent, NYSE Arca ar fi fost responsabilă cu argumentarea că prețurile de pe piața cripto nu sunt manipulate.

Corelatie pe piață

Bitwise a încercat să asigure autoritatea de reglementare că problemele legate de manipularea pieței și de activitatea frauduloasă sunt exagerate, publicând o serie de rapoarte despre piața Bitcoin „reală” și arătând că activitatea de piață s-a corelat strâns cu piețele futures bitcoin reglementate.

Bitwise a depus prima dată propunerea ETF la NYSE Arca în ianuarie 2019, într-o tentativă de a oferi clienților de retail un produs bitcoin reglementat. Rivalul VanEck a depus o propunere similară împreună cu SolidX și Cboe BZX, dar a retras-o luna trecută.

În prezent, SEC încă mai analizează ultima propunere de ETF bitcoin depusă de Wilshire Phoenix.