Piesa de teatru Silk Road, finanțată cu bitcoin, a rulat în 2014 la Festivalul Fringe din Edinburg. După o pauză, piesa a reintrat în programul teatrelor și își va avea premiera în Londra. Este o poveste bazată în mare pe încercările și chinurile lui Ross Ulbricht, care a fost condamnat pentru că opera site-ul Silk Road și condamnat la două sentințe de închisoare pe viață.

Prima producție teatrală finanțată cu bitcoin

Piesa de teatru Silk Road este încercarea lui Alex Oates de a aduce povestea pieței de pe Dark Web pe scenă, într-un amestec de politică și moralism. Oates și-a finanțat proiectul prin campanii de crowdfunding pe mai multe siteuri, inclusiv pe Kickstarter. A făcut apel chiar și la cei care stăteau pe vremea respectivă pe forumurile Silk Road. Un donator anonim a donat doi bitcoini. La vremea respectivă, abia dacă însemnau 400 de dolari. Acum, desigur, prețul a trecut de 11 000 de dolari. Conform rapoartelor, Oates „a ajuns să strângă un portofoliu în valoare de 40 000 de dolari, din mai multe criptomonede.”

Oates nu se declara foarte interesat de bitcoin înainte să audă de Silk Road. După ce a dat de site și după ce Ross Ulbricht a fost capturat și condamnat, Oates și-a dat seama că a descoperit o poveste ofertantă.

Martirizat pe Dark Web

Povestea lui Ross Ulbricht merită spusă din mai multe puncte de vedere. Pentru presă, a fost până acum o poveste despre droguri și siteuri interzise și despre o monedă misterioasă folosită de infractori. O parte din toate acestea sunt cu siguranță adevărate, dar mai există o față a monezii care adesea nu este înțeleasă.

Ulbricht aducea împreună cumpărătorii și vânzătorii, fără sancțiuni oficiale. Nu cumpăra și nu vindea droguri pe site. Oferea în schimb o platformă pe care să se vândă bunuri și servicii, dintre care o mare parte erau ilegale.

Piesa de teatru

Cu James Baxter în rolul principal, Silk Road este provestea personajului Bruce Blakemore, un tip din clasa de mijloc din Anglia care locuiește împreună cu bunica lui. Piesa a fost descrisă ca „o gamă de personaje de neuitat, o comedie neagră ca smoala pentru generația bitcoin.”

Regizată de Dominic Shaw, este prima piesă finanțată și cu bitcoin. Îl urmărește pe Bruce, care împreună cu „mamaia” sunt atrași într-o lume subterană de siteuri negre, pirați, droguri și în cele din urmă autorități.

Piesa va fi jucată la festivalul Vault pe 24 ianuarie și va rula până pe 28, la teatrul Shrapnel.

Cei care vor să îl susțină pe Ross Ulbricht sunt încurajați să intre pe site-ul FreeRoss.org.