Autoritatea pentru Piețele Financiare din Franța (AMF) a publicat noile reguli privind autorizarea furnizorilor de servicii de active digital (DASP). De asemenea, instituția a prezentat și un ghid pentru firmele care doresc să solicite licența de operare în aceastră țară.

Regulile și liniile directoare se bazează pe legea PACTE, care a fost aprobată în luna mai 2019.

Conform noilor reguli, firmele interesate trebuie să trimită AMF un plan de afaceri de doi ani și o listă de active digitale pe care urmează să le gestioneze. De asemenea, trebuie să comunice în ce jurisdicții urmează să activeze și să transmită organigrama firmei, printre altele.

Pentru a obține licență, DASP-urile sunt obligate să aibă un sistem de asigurare a fondurilor sau o sumă minimă de fonduri de rezervă. Printre cerințe se mai numără angajarea unui senior manager eficient, sisteme IT, un sistem de control intern, o procedură de gestionare a cererilor, un sistem de prevenire a conflictelor de interese și proceduri pentru prevenirea spălării banilor.

Eliminarea suspiciunilor

Licența PACTE nu este obligatorie, dar oferă firmelor care o obțin mai multă securitate juridică. Conform declarațiilor oficiale, scopul înregistrării la AMF este de a preveni suspiciunile de spălare de bani.

Autoritatea de reglementare franceză a lansat, de asemenea, reguli specifice pentru diferite categorii de activități. Există de exemplu un ghid pentru cei ce doresc să ofere servicii de custodie cripto, pentru exchange-uri sau pentru broker-dealeri de criptomonede.

Riscurile de securitate aduse de blockchain

Guvernul francez, cu ajutorul AMF, a definit serviciul de custodie a cripto-activelor drept „controlul mijloacelor de acces” (chei criptografice) pentru activele digitale ale unei terțe părți. Noile reguli pentru custodii autorizați includ multi-validarea tranzacțiilor clienților și compensarea clienților dacă deținătorul nu poate restabili controlul asupra bunurilor respective.

În ghidul publicat, AMF ia notă de riscurile de securitate aduse de blockchain și solicită firmelor cripto să ofere autorității de reglementare un program detaliat de cibersecuritate. Acesta trebuie să diminueze riscurile și să respecte regulamentul general de protecție a datelor din Europa. Firmele ce oferă servicii cripto sunt responsabile pentru securitatea cibernetică a serviciilor pe care le oferă și vor fi supuse unor audituri tehnice periodice.

“AMF încearcă să ajute firmele cripto să se conformeze”,

a explicat avocatul francez Bernard-Alzias.

„Pentru alți furnizori de servicii financiare există cerințe pentru un sistem IT puternic, iar celelalte ghiduri AMF nu au atât de multe detalii precum cel pentru firmele cripto … Practic, AMF explică de la început ce au de făcut, iar acest lucru este nou pentru noi în Franța. ”

CryptoZZ