Reprezentanții companiei VanEck sunt de părere că șansele de aprobare ale Bitcoin ETF sunt ridicate. Comisarul SEC Kara Stein a afirmat că aprobarea ETF-ului Fundației Bitcoin nu va avea loc până când solicitanții nu vor îndeplini un set de criterii cheie. Pe data de 9 cotombrie, reprezentanții VanEck și SolidX au avut o întâlnire cu noul comisar SEC Elad Roisman. Aceștia au explicat că majoritatea criteriilor sunt îndeplinite.

Ce înseamnă un Bitcoin ETF

Pe măsură ce se apropie sfârșitul anului 2018, se pare din ce în ce mai mult că SEC deține cheia succesului pieței cripto. Majoritatea conversațiilor privind prețul Bitcoin se învârt în jurul mult așteptatei aprobări a unui ETF Bitcoin. Investitorii speră ca acest lucru să se întâmple fie în trimestrul patru din 2018 sau în primul trimestru din 2019.

Mai mule surse din cadrul CBOE au susținut că atitudinea autorității de reglementare este pozitivă, ceea ce e un motiv de optimism. VanEck a susținut în întâlnirea cu reprezentanții SEC că preocupările legate de ETF Bitcoin, cum ar fi manipularea prețurilor, au fost atenuate, dacă nu chiar “rezolvate”.

Pe de altă parte, acest tip de afirmații și zvonuti circulă de mai mult timp, dar încă nu a existat o decizie oficială.

Comisarul Kara Stein este de părere că sunt necesare revizuiri ale propunerilor

Într-un interviu acordat Bloomberg, comisarul SEC Kara Stein, a discutat despre criptomonede, ETF-ul Bitcoin și despre reglementarea activelor digitale. Comisarul a declarat că rolul SEC este de a decide doar dacă tokenurile și criptomonedele se încadrează la categoria securities sau nu. Statutul oficial de monedă nu se poate stabili de către autoritatea din care face parte.

În ceea ce privește fondurile tranzacționate pe bursă (ETF), Stein a explicat așteptările SEC pentru aprobarea acestora. Toți solicitanții vor trebui să

“arate cum pot obține evaluări exacte, cum se asigură că există custodia fizică și cum să se asigure că există o lichiditate adecvată”.

Stein a subliniat că este important ca “investitorii să poată obține banii atunci când au nevoie de banii lor”, astfel încât custodia și lichiditatea sunt preocupări cruciale ale SEC.

Condiții îndeplinite

Din fericire, o serie de probleme identificate anterior de SEC sunt abordate de instituții financiare mari. Bakkt a dezvoltat un produs care se lansează în luna decembrie și abordează preocupările SEC privind custodia și lichiditatea. Produsul său Bitcoin futures va fi susținut cu numerar și lichidat zilnic dacă investitorii doresc acest lucru.

Fidelity Investments a abordat problema custodiei prin dezvoltarea unei soluții de custodie offline numită Fidelity Digital Asset Services.

Analiștii de piață sunt de părere că odată soluționate acest probleme, este foarte probabil ca un ETF Bitcoin să fie aprobat.

Între timp, investitorul Bitcoin Alan Silbert, a reacționat pe Twitter la informațiile care arată ritmul actual în care se dezvoltă soluții noi de custodie pentru investitorii instituționali. Prognoza lui Silbert de 1-2 ani pentru implicarea investitorilor instituționali pe piața cripto poate fi acum revizuitã.
“Se mișcă chiar mai repede decât am crezut”, a scris Silbert.