Craig Wright, om de știință șef nChain, care anterior a pretins că este in spatele pseudonimului Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin, este dat în judecată pentru dezpagubiri de 10 miliarde de dolari.

Procesul este deschis de Ira Kleiman în numele patrimoniului fratelui său, Dave al carui nume este legat de “primele zile” ale Bitcoin. Dave Kleiman, un anchetator și autor, a decedat în 2013 ca urmare a unei bătălii cu MRSA.

Rolul lui Kleiman în dezvoltarea bitcoinului a ieșit la iveală pe fondul controversei de la sfârșitul anului 2015, când Wright – un om de afaceri și academician australian – a fost identificat de Gizmodo și Wired drept posibila identitate din spatele lui Satoshi Nakamoto, care a “disparut” în 2010.

 

Comunitatea Bitcoin a răspuns mai mult cu scepticism în ceea ce privește afirmațiile, unii susținând că dovada oferită de Wright era falsă. Wright mai târziu a spus că nu va oferi nici o dovadă suplimentară pentru a susține afirmația. In anii urmatori a lucrat ca om de știință pentru dezvoltarea nChain și s-a aliniat cu Bitcoin Cash, criptomoneda care s-a lansat vara trecută.

1.1 milioane bitcoin

În centrul procesului nou, potrivit unei plângeri depuse la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud din Florida pe 14 februarie, este o presupusă suma de mai mult de 1,1 milioane de bitcoin, pe care avocații lui Ira Kleiman ii considera mai valorosi decât 10 miliarde de dolari. El este reprezentat de Boies Schiller Flexner LLP, o firmă de avocatură bine cunoscută, care a fost implicată în cazurile judiciare de mare amploare precum Bush v. Gore, care a urmat alegerilor prezidențiale din 2000.

Wright, a arătat dosarele instanțelor, a fost acuzat că ar fi efectuat “o schemă împotriva averii lui Dave, a profitat de bitcoinii lui Dave și de drepturile sale asupra proprietăților intelectuale asociate tehnologiei Bitcoin”.

“Ca parte a acestui plan, Craig a falsificat o serie de contracte care presupunea transferarea averii lui Dave catre Craig si / sau companiile controlate de el. Craig a intarziat aceste contracte si a falsificat semnatura lui Dave pe ele”,

au scris avocatii pentru reclamant.

Printre reclamații se numără și o serie de depuneri suplimentare, inclusiv înregistrarea unei firme numită W & K Info Defense Research LLC, în care Kleiman și Wright erau parteneri de afaceri.

În plus față de cei aproximativ 1,1 milioane de Bitcoin, Ira Kleiman solicită, de asemenea, despăgubiri pentru drepturile de proprietate intelectuală rezultate din parteneriatul dintre fratele său decedat și Wright, pretind avocatii.

“… Reclamantul solicită judecarea Pârâtului pentru valoarea Bitcoinului  reținut în mod nejustificat, împreună cu costurile, interesele și orice alte măsuri pe care Curtea le consideră drept și corecte”,

afirmă plângerea.