Federal Reserve Bank din New York a anunțat măsuri de urgență pentru a ajuta la calmarea pieței financiare. Insitutția a anunțat că va injecta 1.5 trilioane de dolari în sistemul financiar pentru a combate scăderea masivă de pe piețe.

„Aceste modificări sunt făcute pentru a aborda perturbări extrem de neobișnuite pe piețele de finanțare ale Trezoreriei asociate cu focarul de coronavirus”,

a declarat Fed New York într-o declarație pe site-ul său.

La începutul săptămânii, Fed New York a anunțat de asemenea că va crește valoarea maximă a împrumuturilor pe termen scurt acordate dealerilor de obligațiuni de pe Wall Street. Valoarea așa numitelor împrumuturi „repo” a fost crescută de la 100 miliarde de dolari la 175 miliarde dolari.

Injectarea a miliarde de dolari în lichiditate în sistemul financiar este o măsură similară cu cea luată de Federal Reserve în timpul crizei din 2008.

În plus, Fed a scăzut rata dobânzii cu o jumătate de procent pe data de 3 martie, iar analiștii se așteaptă ca această să ajungă la 0 până la sfârșitul lunii.

Scăderea masivă de pe piețe este abordata diferit de Banca Centrală Europeană

Pe fondul reducerilor recente ale ratelor dobânzii de la băncile centrale din SUA și Anglia, publicul a anticipat acțiuni similare din partea BCE. Cu toate acestea, autoritatea a decis să nu reducă rata dobânzii. În schimb, BCE a anunțat un stimulent de 120 miliarde de euro pentru programul său de cumpărare a activelor.

„Contrar așteptărilor, BCE nu și-a redus mai profund rata de depozit pe teritoriul negativ”,

a declarat pentru CNBC, expertul în economie Berenberg, Holger Schmieding, care a adăugat:

„În schimb, BCE va cumpăra mai multe active cu accent pe obligațiunile din sectorul privat și va injecta și mai multă lichiditate la condiții și mai favorabile sistemului bancar”.

CryptoZZ