Comisia americană SEC intenționează să clarifice când și cum ar putea fi clasificate criptomonedele ca titluri de valoare/securities. Într-un discurs ținut la Conferința Săptămâna Fintech din Washington DC, directorul SEC, William Hinman, a declarat ca agenția planifică să edifice statutul tokenurilor.

Intenția este de a emite un ghid în limbaj simplu, care să faciliteze identificarea proiectelor de tip securities. Cu ajutorul acestuia, dezvoltatorii vor putea să stabilească singuri dacă o ofertă potențială de tokenuri poate fi clasificată drept securities sau nu.

Hinman nu a menționat un termen pentru publicarea acestui ghid, dar a declarat:

“De asemenea, vom oferi mai multă îndrumare, ideea este să fie un instrument simplu în limba engleză pe care oamenii îl pot vedea. Acesta va putea fi utilizat în combinație cu criteriile Howey de definire a securities… Vom elabora acest lucru într-un limbaj simplu, așa că dacă  cei interesați cred că au o ofertă de tip security, se pot uita la acea îndrumare pentru a putea să clarifice statutul”.

Un alt instrument util

este noul FinHub al SEC. Dacă dezvoltatorii sunt încă nesiguri în ce privește statutul tokenurilor pe care le oferă, ei pot obține feedback rapid de la specialiști. FinHub oferă răspunsuri la întrebările legate de ofertele de securities.

“Dacă ați determinat că tokenul este de tip security, acel ghid va oferi detalii despre cum să le înregistrați și cum să beneficiați de o excepție “

a adăugat Hinman.

Problemele examinate de SEC cuprind contabilitatea, custodia și evaluarea tokenurilor. Unele dintre proiectele trimise autorității de reglementare până în prezent au atins în mod similar aceste preocupări.

“Cred că putem încerca să cumulăm toate informațiile și să le împărtășim… dorim ca acest proces să fie puțin mai transparent”

a spus el.

De asemenea, îndrumările vor aborda tranzacțiile de pe piața secundară, pentru a oferi mai multă claritate.

Întrebat despre modul în care SEC ar putea clasifica vânzarea de tokenuri drept o ofertă de securities, Hinman a oferit exemple. Agenția ia în considerare ca factor principal așteptarea unei rentabilități a investiției.

“Dacă cineva oferă un instrument pentru bani sau alte considerații unei terțe părți și acea terță parte se așteaptă ca ofertantul să genereze o răsplată sau ceva care va crește valoarea monedei sau tokenului, generând așteptări de profit, acest instrument va fi considerat, în general, ca ofertă de securities”

a spus el.

În iulie 2017, SEC și-a publicat raportul privind proiectul DAO, care utiliza propriul token bazat pe ethereum. Agenția a declarat la acel moment că proiect reprezenta o ofertă de tip securities. În acel moment, SEC a subliniat că legile privind valorile mobiliare s-ar putea aplica unor vânzări de tokenuri.

Hinman însuși a declarat în luna iunie a acestui an că, în opinia sa, Ethereum nu se clasifică drept security.