Săptămâna trecută, SEC a luat măsuri împotriva a două ICO-uri pentru că nu și-au înregistrat tokenurile ca securities. AirFox și Paragon au fost primele acțiuni intentate doar pentru lipsa înregistrării și nu pentru activitatea frauduloasă.

Piața a reacționat imediat cu declarații precum ”s-a terminat cu ICO-urile”. O reacție dramatică și complet absurdă. Ceea ce (în sfârșit) se întâmplă este că nu mai sunt permise proiecte vagi și lipsite de un plan de afaceri coerent.

O nouă fază, una mai realistă și mai constructivă, abia începe.

La începutul acestei luni, un director al SEC a declarat că agenția intenționează să elibereze îndrumări “simple în limba engleză” pentru a stabili dacă un token este sau nu security. Analiștii au căutat o declarația oficială ulterioară, dar acesta încă nu a apărut. Deciziile împotriva  AirFox și Paragon nu au adus claritate.

Ceea ce piața ignoră în mare parte și nu ar trebui s-o facă este acțiunea SEC împotriva exchange-ului EtherDelta.

Declarația publicată cu acea ocazie aduce în lumina reflectoarelor exchange-urile cripto. Acest lucru ar putea avea un impact mult mai mare asupra sectorului pe termen scurt.

Aceasta a fost prima acțiune dintr-o serie de măsuri ale SEC împotriva unui exchange pentru că nu s-a înregistrat.

În declarația sa, SEC evidențiază exact ce este considerat “exchange” și în ce condiții ar trebui să se înregistreze. În esență, toate platformele pe care se realizează tranzacționarea de tokenuri și criptomonede se încadrează în acea definiție.

Prin urmare, va fi interesant să vedem ce informații ajung la lumina în primul caz adus împotriva unei platforme de tranzacționare pentru nerealizarea înregistrării.  Rămâne de văzut și dacă platformele se vor înregistra pentru a evita controale și acțiuni similare.

Când se va întâmpla acest lucru, ar trebui să salutăm evoluția.

Atenția pieței pare să fie concentrată asupra reducerii ICO care rezultă din costul inevitabil al înregistrării ca security. Pe piața cripto în general, impactul acestora este mai mult dramatic decât semnificativ.

În schimb, înregistrarea exchange-urilor va avea un impact mai profund asupra activelor cripto. Aceasta va provoca tulburări în anumite modele de afaceri deoarece presupune costuri suplimentare semnificative. Măsuri de acest fel putea declanșa chiar o concentrare a sectorului.

Cu toate acestea, și mai important, o mai mare supraveghere asupra intermediarilor va conduce la construirea unei infrastructuri mai puternice. BTC Exchange-urile care trebuie să colaboreze cu autoritățile de reglementare și cu instituțiile vor aduce claritate și investiții sporite în criptomonede.