Autoritatea de reglementare americană SEC anunța ieri respingerea aplicației fondului Bitcoin ETF propus de gemenii Winklevoss pentru a doua oară.

Prima respingere a avut loc în luna februarie 2017. Atunci compania Bats BZX Exchange Inc a depus o petiție, solicitând SEC să îi permită să tranzacționeze Winklevoss Bitcoin Trust. Respingerea a fost justificată la momentul respectiv de lipsa de reglementare pe piețele de criptomonede:

”Când piața de bază este nereglementată trebuie să existe un sistem clar de supraveghere pentru piețele de derivative conectate la bunul respectiv, cu care exchange-urile să poată relaționa”.

Ulterior, compania a redepus cererea, însă nici de aceasta dată autoritatea de reglementare nu a aprobat produsul. În documentele depuse, frații Winklevoss au declarat că ”piețele de criptomonede sunt rezistente la manipulare”. Totuși Comisia este de părere că analizele de piață demonstrează contrariul acestei afirmații.

SEC menționează că nu neagă utilitatea criptomonedelor sau a tehnologiei blockchain. Consideră doar că în prezent această piață nu este capabilă să prevină activitățile de manipulare a prețurilor sau cele fraudulente.

De asemenea, faptul că o mare parte dintre tranzacțiile cu Bitcoin se realizează prin intermediul ”platformelor tip exchnage din afara Statelor Unite” este considerat un alt aspect negativ, alături de lipsa de lichiditate de pe piață.

Din păcate, aceste aspecte considerate negative de SEC se regăsesc în toate petițiile depuse pentru aprobarea de ETF-uri Bitcoin. Asta a provocat dubii că autoritatea de supraveghere le va aproba in perioada imediat următoare.

La începutul săptămânii, SEC a amînat decizia cu privire la un alt ETF până în luna septembrie.

Ca urmare

Decizia SEC a provocat imediat reacții pe piața de criptomonede, Bitcoin înregistrează o scădere semnificativă, ajungând sub pragul de 8000$.

Reacția se datorează în parte faptului că foarte mulți investitorii de pe această piață se așteptau la o decizie pozitivă cu privire la Bitcoin ETF propus de gemenii Winklevoss.