Administrația Trump a apelat la compania israeliană Orbs pentru a dezvolta soluții pe blockchain pentru soluționarea conflictelor politice de lungă durată din regiune.

Declarația a fost făcută la un summit convocat de Casa Albă din Bahrain dedicat conflictului israeliano-palestinian. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că investițiile pe teritoriul palestinian vor fi similare”unui IPO fierbinte”. Casa Albă dorește să finanțeze cu 50 miliarde de dolari așa-numitul plan “Pace pentru prosperitate”.

Viitorul înseamnă investiții

Cofondatorul Orbs, Netta Korin, a declarat pentru CoinDesk că echipa ei “lucrează cu Administrația Statelor Unite și cu Departamentul de Stat pentru mai multe proiecte care sunt în prezent confidențiale”.

cumpara masina cu bitcoin

Deși a refuzat să nominalizeze partenerii palestinieni sau planuri specifice, Korin a afirmat că echipa sa lucrează cu palestinienii “atât la proiectarea acestor planuri, cât și la implementarea pe teren”.

Korin este și co-fondator al Fundației nonprofit Hexa care s-a axat pe proiecte blockchain cu impact social.

“Am fost invitata în Bahrain să demonstrez potențialul imens pe care tehnologia blockchain îl are pentru a rezolva unele dintre problemele cu care se confruntă guvernul în mod eficient și transparent”.

Ea a susținut de asemenea că această nouă abordare este “o schimbare de paradigmă” în tratarea ajutorului economic acordat poporului palestinian.

“Dacă până acum, ajutorul însemna donații, viitorul se va baza pe investiții. Se caută soluții inovatoare și vor schimba jocul”.

Soluții pe blockchain pentru soluționarea problemelor politice din Palestina

Economistul american Kevin Hassett a propus de exemplu utilizarea tehnologiei blockchain pentru rezolvarea disputelor legate de titlurile de proprietate din teritoriile palestiniene. Ideea sa ignoră însă faptul că în general aceste conflicte implică în general armata israeliană.

Anterior, o sursă anonimă cu cunoștințe despre relațiile diplomatice israeliene-palestiniene a declarat pentru CoinDesk că în ultimul an au fost discutate soluții blockchain pentru urmărirea fluxurilor de capital în teritoriile palestiniene.

În octombrie anul trecut, Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Sigal Mandelker, a avut o întâlnire cu reprezentanții Băncii Israelului și Ministerului Finanțelor israelieni. Separat, Autoritatea Monetară Palestiniană este, de asemenea, în căutarea unor soluții pe blockchain pentru gestionarea veniturilor.

De exemplu, nepoata și nepotul prim-ministrului israelina Benjamin Netanyahu, Guy și Galia Ben-Artzi, sunt cofondatori ai proiectului blockchain Bancor.

Toți ce implicați sunt însă încrezători că tehnologia blockchain va juca un rol important în viitorul regiunii Israel-Palestina.