Bitifnex a lansat tokenul UNUS SED LEO în urmă cu mai puțin de un an, iar acum acesta a intrat în top 10 marketcap. Această realizare, deși impresionantă, reflectă diferența semnificativă atât în utilitate, cât și în designul criptomonedelor de top.

Tokenul LEO al Bitfinex a fost lansat ca token utility pentru platforma exchange, alăturându-se unui grup în creștere de astfel de criptomonede. În prezent, majoritatea activității de tranzacționare se realizează pe exchange-ul Dragonex. În mare parte, valoarea LEO este speculativă, bazată pe utilizarea sa în margin trading. Oficial, Bitfinex îl promovează ca token utility, oferind reduceri pentru taxele de tranzacționare atunci când LEO este folosit pentru plata acestora.

Dezvoltati-va cunostintele pe timp de pandemie! Probabil cea mai mare oportunitate de a invata lucruri noi!

Urcarea în topul CoinMarketCap reflectă faptul că LEO a atins un grad semnificativ de investiții. În mare parte, însă, valoarea sa este calculată prin asocierea cu Tether, controversata criptomonedă stabilă a Bitfinex. Market cap-ul LEO se apropie în prezent de un miliard de dolari și creșterea în valoare din ultimele zile ar putea fi conectată cu faptul că 40 de milioane de dolari în Tether au intrat recent pe piața cripto.

Dilema tokenurilor utility

Succesul înregistrat de tokenul Binance (BNB) a determinat o serie de exchange-uri să lanseze propriile versiuni. Tokenurile proprii reprezintă o metodă simplă pentru a strânge sume mari rapid.

Majoritatea, cum ar fi LEO, pot fi utilizate pentru a beneficia de reduceri de comisioane, ceea ce le face populare în rândul speculanților. Astfel, în scurt timp, tokenurile de exchange au ajuns să aibă capitalizări impresionante.

Ce sunt monedele stabile – StableCoins?

Principala critică la adresa acestor criptomonede este că le lipsește arhitectura descentralizată a activelor blockchain tradiționale, cum ar fi Bitcoin. Exchange-urile emitente păstrează un grad semnificativ de control asupra utilizării lor.

Tokenul LEO al Bitfinex este centralizat

De exemplu, anul trecut, Cointelligence a raportat că Bitfinex a introdus un contract inteligent în codul LEO care dă exchange-ului control complet asupra funcționalității tokenului. Acest contract a oferit Bitfinex posibilitatea de a crește sau de a reduce oferta după dorință. Ba chiar, are posibilitatea de a șterge LEO deținute de utilizatori în portofele private.

În prezent cel puțin cinci din primele douăzeci de criptomonede de top sunt fie criptomonede stabile, fie sunt controlate de o entitate centrală. Puriștii cripto susțin că astfel de monede nici nu ar trebui să fie incluse în aceleași topuri cu cele bazate pe tehnologia blockchain permision-less.

În orice caz, evoluția LEO și a celorlalte tokenuri utility depinde în mare parte de exchange-uri și de speculatori. Având în vedere volatilitatea semnificativă a pieței cripto din prezent, vor juca un rol la fel de important ca monedele descentralizate.

CryptoZZ