Trazacțiile pe piața cripto din Turcia au crescut semnificativ. Cu toate că valoarea Bitcoin a scăzut cu 70% de la începutul lui 2018, față de anul trecut în aceeași perioadă a crescut cu 40%, ceea ce reprezintă o performanță mult mai bună decât orice monedă națională.

Statele Unite au anunțat că vor dubla tarifele percepute pentru importul de oțel și aluminiu din Turcia. Aceasta a determinat scăderea valorii lirei turcești cu 13% într-o singură zi. Valoarea medie a lirei tucești a scăzut cu 45% în ultimul an. Faptul a determinat cripto-entuziaștii să susțină că performațele Bitcoin sunt mai bune decât cele ale monedei naționale.

Piața cripto din Turcia

În Turcia, exchange-urile de criptomonede au raportat volume record în ultimele zile. Koinim a raportat o creștere de 63% în volumul de Bitcoin. În același timp BTCTurk și Paribu au raportat creștere de 35%, respectiv 100%.

Față de alte țări care se confruntă cu probleme economice similare, precum Iran și Venezuela, Turcia are un avantaj. Autoritățile locale au permis deschiderea de exchange-uri cripto iar băncile au fost dispuse să sprijine aceste inițiative. Astfel volumele de pe site-uri de tranzacționare peer-to-peer precum LocalBitcoins nu sunt la fel de ridicate precum pentru alte regiuni.

Banca Centrală din Turcia este una dintre băncile care ia în considerare crearea unei criptomonede proprii. Se pare însă că populația are mai multă încredere în Bitcoin, după cum a demonstrat evoluția din ultimele zile.

Relația tensionată dintre președintele turc Erdogan și SUA sprijină creșterea popularității criptomonedele în această regiune. mai ales că declarațiile publice ale autorităților din Turcia nu au făcut nimic pentru a calma îngrijorările publicului. Erdogan a menționat un ”război economic” cu SUA și a îndemnat populația să schimbe dolarii, euro sau aurul deținut în liră pentru a sprijini moneda națională.

Investitorii de pe piața cripto din Turcia consideră că această creștere explozivă a interesului pentru Bitcoin are potențialul de a genera reacții negative din partea autorităților. Însă dacă acestea decid să restricționeze accesul la criptomonede, se va provoca încetinirea creșterii economice la nivel național.

”Când moneda națională scade în acest mod și scade încrederea în valutele centralizate și sistemele bancare, ce poți face? Soluția e să devii propria ta bancă, iar mulți oameni de pe întreg globul vor conștientiza această necesitate”

declară investitorul în Bitcoin Bitmov.