O propunere pentru o perioadă de grație de trei ani pentru a obține descentralizare, a fost înaintată oficial de comisarul SEC Hester Peirce. Ea a propus ca legislația cu privire securities să nu fie aplicată din prima asupra noilor tokenuri. În acest mod, start-up-urile și companiile cripto au trei ani la dispoziție pentru a crea un proiect conform normelor legale. Acest lucrut le-ar oferi un timp suficient pentru a-și dezvolta rețelele și comunitățile înainte de a trebui să se îngrijoreze de regimul de reglementare.

Cunoscută cu porecla „CryptoMom” de către comunitatea blockchain, Peirce activează de doi ani în cadrul SEC. De-a lungul acestei perioade, ea s-a remarcat drept comisarul cu cea mai deschisă atitudine către criptomonede.

Trei ani pentru a obține descentralizare

În conformitate cu propunerea lui Peirce, dezvăluită în cadrul unui discurs în cadrul Congresului Internațional Blockchain de la Chicago, joi, start-up-urile cripto ar avea o perioadă de grație de trei ani de la prima vânzare pentru a atinge un nivel de descentralizare suficient pentru a trece prin evaluările SEC, inclusiv Howey Test.

Până în prezent, SEC a inițiat acțiuni de executare împotriva a mai multor companii care au creat și au vândut tokenuri. Printre acestea se numără și proiecte mari precum Telegram și Kik, două mari platforme de mesagerie.

În notele care detaliază propunerea, Peirce precizează că statutul unui token evoluează, astfel încât necesită o perioadă de acomodare. Cu alte cuvinte, unele active digitale pot părea că sunt securities la lansare, dar la maturitate sunt descentralizate suficient încât să nu se mai încadreze.

Ce este un STO – Security Token Offering?

Există exemple anterioare – Ethereum și EOS

Directorii SEC au confirmat deja că anumite tokenuri au evoluat dincolo de stadiul de securities. Printre acestea se numără Ethereum și EOS, care în prezent nu se mai încadrează în această tipologie.

Președintele SEC, Jay Clayton, și William Hinman, directorul departamentului pentru corporații, au lăsat de înțeles că statutul ETH s-a modificat. Clayton a declarat că activele digitale ar putea depăși stadiul de contracte de investiții la un moment dat. El nu a menționat Ethereum în mod special, dar Hinman a nominalizat proiectul ca exemplu.

O tranziție similară a fost observată și cu EOS. SEC a concluzionat anul trecut că, deși tokenul original EOS ERC-20 este o securitiy, criptomoneda finală EOS nu este. Utilizatorii au migrat de la tokenul ERC-20 la o versiune nativă după ce rețeaua a fost complet construită.

“Aplicarea legilor federale privind securities la aceste proiecte frustrează capacitatea rețelei de a atinge maturitatea și împiedică transformarea tokenului vândut ca security într-un activ digital care nu mai are acest statut”,

a spus Peirce în notele care detaliază propunerea.

Reguli dure și pentru perioada de grație

Propunerea lui Peirce, de trei ani pentru a obține descentralizare, nu înseamnă mână liberă pentru inițiatorii de proiecte cripto. Acestea vor trebui să adere la reguli stricte cu privire la protecția investitorilor și a modului în care își planifică activitatea.

Echipa de dezvoltare ar trebui să dezvăluie „numele și experiența relevantă, calificările, atributele sau abilitățile” fiecărui membru. De asemenea, trebuie să menționeze câte tokenuri deține fiecare și câte câștigă prin recompensele fondatorilor sau prin programe similare.

De asemenea, trebuie să publice codul sursă al proiectului, istoricul tranzacțiilor (și o descriere a modului în care o persoană poate căuta în mod independent istoricul tranzacțiilor). Vor fi incluse informații privind economia tokenului, roadmap-ul și istoricul vânzărilor de tokenuri anterioare, dezvăluite pe un site web gratuit și public.

Propunerea nu s-ar aplica proiectelor care sunt deja operaționale, a spus Peirce. Scopul ei este să se concentreze pe noile proiecte în etapele lor inițiale de dezvoltare.

Deși propunerea de perioadă de grație depinde de bunele intenții ale echipei de dezvoltare, SEC nu îi va lăsa nesupravegheați. Persoanele cu istoric de fraudă, de exemplu, nu vor putea beneficia de protecție.

“Această prevedere cu privire la actorii răi nu se adresează echipelor care stabilesc un plan pentru o rețea și lucrează cu seriozitate spre construirea acesteia, dar nu reușesc să-l aducă la bun sfârșit. Mai degrabă, este conceput pentru a se asigura că SEC poate acționa împotriva unei echipe care își propune să înșele cumpărătorii de tokenuri prin denaturarea materială sau prin omiterea informațiilor cheie “,

a spus Peirce.

„Știm cu toții că există o mulțime de astfel de„ proiecte ”care poluează spațiul crypto.”

CryptoZZ