Recent, firma Crescent Electric Supply Company a făcut un studiu care arată costurile de minare pentru un singur bitcoin în fiecare stat din SUA. De atunci, subsidiarul companiei, Elite Fixtures, a dus studiul mai departe și a făcut o hartă a minării bitcoin în toate țările din lume.

Costurile de minare bitcoin în 115 țări diferite

Mulți oameni sunt foarte interesați să știe cum funcționează rețeaua bitcoin. Mulți sunt curioși în special de minarea bitcoin când vine vorba de costuri și de concentrația minerilor. Așadar, compania Elite Fixtures a făcut un studiu care mapează costurile de minare pentru un singur bitcoin în majoritatea țărilor de pe glob. Elite a urmărit datele din 115 țări diferite, bazate pe prețul mediu la energia electrică găsite în datele guvernamentale.

Elite a folosit  mai apoi statistici de la aparatele produse de Bitmain- Antminer S7 și S9 – și de Canaan Creative – Avalon 6. Firma a calculat numărul de zile în care s-ar putea mina o singură fisă, bazat pe dificultatea din luna ianuarie 2018.

Studiul celor de la Elite a măsurat și costul electricității și cantitatea de energie electrică de care ar avea nevoie pentru a produce o singură fisă. Conform sudiului, un singur miner Antminer S9 consumă 17 773,344 kilowați și ar trebui să mineze 548 de zile la performanță maximă ca să obțină un bitcoin. Un aparat Canaan Avalon 6 ar avea nevoie de 2194 de zile să producă o fisă.

New Study Looks at the Cost to Mine BTC Across the Globe

Țările în care minerii ies în pagubă

Studiile companiei dezvăluie niște statistici foarte interesante în legătură cu costurile de minare bitcoin. Conform cifrelor Elite, în Coreea de Sud este cel mai scump să minezi bitcoin. O singură fisă se produce cu 26170 de dolari folosind curent la prețuriel de aici. Alte zone în care costurile de minare bitcoin sunt foarte ridicate includ Insula Solomon, Niue, Bahrain și Insulele Cook.

Minerii fac o treabă foarte bună în Venezuela și China

În Venezuela este cel mai ieftin să minezi bitcoin – 531 de dolari per fisă – dar și în țările în care guvernul oferă subvenții pentru electricitate. China este pe locul 17 în lume. Aici, costurile de minare bitcoin se ridică la 3172 de dolari per fisă. Alte țări unde prețurile sunt foarte mici includ Ucraina, Myanmar, Tobago, Uzbekistan și Trinidad. Și în Rusia costurile de minare bitcoin sunt scăzute. O singură fisă este produsă cu doar 4675 de dolari, cu puțin mai mult decât în SUA, care se află pe locul 41 cu doar 4758 de dolari per fisă. În unele state americane însă costurile de minare bitcoin sunt mult mai mici. În Louisiana de exemplu costă doar 3224 de dolari. Pe de altă parte, în Hawaii costurile ajung și la 9483 de dolari.

Și la noi în țară costurile sunt relativ scăzute – un bitcoin minat în România ajunge la 5698 de dolari.

costurile de minare bitcoin

Este clar că în lume sunt regiuni în care este foarte ieftin să minezi bitcoin. Pe de altă parte, în unele regiuni nu este deloc sustenabil. Cu genul ăsta de date, este foarte probabil ca zonele în care electricitatea este mai ieftină să ajungă să aibă concentrație mare de mineri dacă guvernele hotărăsc să susțină aceste activități.