Detaliile concrete ale unui pariu cu privire la viitorul dApps au fost în sfârșit stabilite. Jimmy Song și Joseph Lubin au lansat ideea inițială la conferința Consensus 2018, iar în timpul ediției din acest an au stabilit miza – un pariu de 500.000$ în cripto.

Jimmy Song este unul dintre dezvoltatorii BTC și un susținător al ideei ”Bitcoin, nu blockchain”. El este de părere că valoarea criptomonedelor stă în utilizarea acestora ca metodă de plată.

Joe Lubin, co-fondatorul Ethereum, este de părere că viitorul internetului este descentralizarea. El susține că, în Web 3.0, dApps vor fi esențiale pentru funcționarea acestuia.

Un pariu de 500.000$

În 2018, Lubin a declarat că este dispus să parieze “orice cantitate de bitcoin” că aplicațiile descentralizate construite pe blockchain-ul Ethereum vor avea un număr de utilizatori important în cinci ani. La conferința Consensus 2019, detaliile concrete ale pariului a fost stabilite.

Pentru ca Lubin sa castige, Ethereum trebuie sa aiba 15 dApps unice cu minim 10.000 de utilizatori zilnici activi sau 100.000 de utilizatori activi lunar timp de șase luni calendaristice intr-o perioadă de un an. Termenul limită pentru pariu a fost stabilit pentru 23 mai 2023.

vinde bitcoin

Dacă economia Ethereum se va dezvolta în următorii patru ani de acum, Song îi va plăti lui Lubin 810,8 ETH. În caz contrar, Lubin îi va transfera lui Song 69.74 BTC.

Sumele au fost calculate la valoarea BTC și ETH din mai 2018. La acel moment, Bitcoin se tranzacționa la 8.577$, deci Lubin a pariat efectiv 598.190 de dolari.

Diferența la ETH este însă mult mai mare. La momentul pariului, ETH se tranzacționa la 722.86$, deci Song a pariat efectiv 586.095$. În prezent, valoarea actuală este de doar 168.030 de dolari.

Diferențe de opinie

“Părerea lui Jimmy a fost că nu vor exista aplicații semnificative pe blockchain, iar singurul lucru relevant în această industrie este bitcoin”,

a explicat Lubin.

“Ipoteza mea este că Bitcoin este o idee minunată, dar este un caz restrâns de aplicare a tehnologiei blockchain. Eu consider că aplicațiile descentralizate sunt de asemenea extrem de utile.”

Documentul ce delimitează termenii pariului definește ce înseamnă utilizatori zilnici activi. Song a susținut că definiția succesului pentru dApps este să atingă numere similare cu o aplicație mobilă Android populară. În mod esențial, Song a susținut că tranzacțiile se numără doar dacă sunt pe lanț, indiferent cine plătește gazul.

Centralizare versus descentralizare

În esență, pariul se bazează pe viitorul Web 3.0 – Internetul descentralizat- și dacă Ethereum va reuși să îl implementeze.

Song a susținut că tehnologia centralizată va fi întotdeauna mai rapidă și mai ușor de dezvoltat și de aceea nu crede că webul descentralizat are un viitor.

“Singurul motiv pentru care există dApps este acela de a strânge bani de la oameni naivi sau de la speculatorii și cei afectați de FOMO. Pe asta s-a bazat în esență platforma Ethereum”,

a spus Song.

Este posibil ca lumea să se schimbe într-un mod care nu se potrivește cu termenii pariului. De exemplu, Felix Salmon și Ben Horowitz au făcut un pariu cu privire la viitorul Bitcoin în urmă cu cinci ani. Horowitz a susținut că BTC va fi folosit ca metodă de plată pe scară largă. Cinci ani mai târziu, el a pierdut acel pariu, dar a câștigat profituri semnificative din investițiile în cripto.
Lubin a concluzionat:

“Este posibil ca multe aplicații de succes pe ethereum să fie suficient de descentralizate și să nu atingă exact aceste două criterii. Deci este posibil să pierd pariul, deși ecosistemul va fi puternic. “