Constantinopol, următorul upgrade al rețelei Ethereum, a fost finalizat pe data de 31 august și va fi implementat în viitorul apropiat.

Considerat oficial un hard fork, acest upgrade include cinci propuneri diferite de îmbunătățire a sistemului (ethereum improvement proposal – EIP). De asemenea, va necesita ca toate nodurile din rețea să se actualizeze la noul sistem, în caz contrar fiind excluse.

Majoritatea modificărilor din Constantinopol nu vor fi vizibile utilizatorilor. Sunt ”o revizuire de întreținere și optimizare” care deschid calea spre scalarea viitoare.

Cu toate acestea, este inclusă o modificare a politicii economice din rețea, care va genera scăderea recompenselor de la 3 la 2 ETH/block.

În esență, cele cinci EIP-uri sunt:

• EIP 145: O actualizare tehnică scrisă de dezvoltatorii Alex Beregszaszi și Pawel Bylica. EIP 145 detaliază o metodă mai eficientă de prelucrare a informațiilor asupra eterului, cunoscută sub numele de bitwise shifting.

• EIP 1052: Autorizată de dezvoltatorul Nick Johnson și Bylica. EIP 1052 oferă un mijloc de optimizare a execuției de cod pe scară largă pe ethereum.

• EIP 1283: Bazat pe EIP 1087, care a fost scris de Johnson. Această propunere oferă beneficii în principal dezvoltatorilor de smart contracts. O face prin introducerea unei metode mai echitabile de stabilire a prețurilor pentru modificările aduse stocării datelor.

• EIP 1014: Creată de Vitalik Buterin. Scopul acestei actualizări este de a facilita un anumit tip de soluții de scalare, bazate pe canale principale și tranzacții “off-chain”.

• EIP 1234: susținută de Afri Schoedon, manager al clientului Ethereum Parity. Această actualizare este cea mai controversată. EIP1234 reduce emiterea de recompense miniere de la 3 ETH până la 2 ETH, precum și amânarea bombei de dificultate pentru o perioadă de 12 luni.

Inițial, bomba de dificultate era destinată să încurajeze tranziția spre sistemul de consens Proof-of-Stake numit Casper.

Având în vedere că acest upgrade nu este gata pentru a fi implementat, trebuie luate măsuri pentru a întârzia bomba și pentru a reduce emisia de eter.

În esență

având în vedere eliminarea bombei de dificultate, blocurile se vor mina mai rapid după Constantinopol. Aceasta înseamnă că trebuie luate măsuri pentru a reduce și recompensa pe bloc. EIP 1234 le reduce de la 3 ETH la 2 ETH per bloc.

Anumiți membri ai comunității Ethereum s-au opus deciziei de a reduce recompensele, argumentând marjele de profit mai reduse și potențialul operațiunilor miniere de a deveni tot mai centralizate.

Preocupările apar într-un moment în care ASICs devin din ce în ce mai răspândiți în rețeaua Ethereum. ASIC este un tip extrem de competitiv de hardware de minare. Acesta are potențialul de a elimina amatorii pasionații din industria de minare cripto.

În prezent, Constatinopol este în stadiu de testare. În ciuda datei de lansare inițiale pentru 8 octombrie, upgrade-ul a fost amânat cu cel puțin o lună pentru a asigura o implementare eficientă.