IBM și furnizorul de tehnologie de senzori SweetSense au realizat un parteneriat cu organizația non-profit The Freshwater Trust (TFT) și Universitatea din Boulder Colorado. Proiectul va utiliza tehnologia blockchain și IoT pentru gestionarea durabilă a utilizării apelor subterane în delta râului Sacramento. Zona aleasă pentru derualrea proiectului este localizată în San Joaquin din nordul Californiei.

Sacramento este unul dintre cele mai mari acvifere de risc din America de Nord și are dimensiunea de aproape 3000 de kilometri pătrați. Un acvifer este un strat subteran de rocă care conține apă, din care apa subterană poate fi extrasă și distribuită în ecosistemul unei regiuni. Delta Sacramento-San Joaquin a fost selectată pentru testarea noului pilot de combatere a regiunii secetoase din California.

Blockchain și IoT pentru combaterea secetei

Potrivit comunicatului, proiectul va implica utilizarea senzorilor IoT pentru transmiterea datelor de extracție a apei către sateliții care orbitează zona. Aceștia sunt utilizați simultan pentru a detecta precipitațiile și corelațiile meteorologice. Datele vor fi apoi înregistrate pe IBM Blockchain Platform, care este găzduită în cloud și este compatibilă cu contractele smart.

Consumatorii de apă  pot utiliza un tablou de bord online pentru a monitoriza utilizarea apei subterane în timp real. Ei pot fi fermierii, finanțatorii și autoritățile de reglementare.

Cu o urmărire precisă, sistemul poate fi apoi utilizat pentru a emite așa-numitele “acțiuni de apă subterană”. Acestea pot fi achiziționate și tranzacționate de actori din regiune. In aces fel cei care nu au nevoie de toată aprovizionarea cu apă pot să le schimbe ca credite cu cei care au nevoie de mai mult.

TFT integrează mai multe inițiative de gestionare a apei subterane

TFT a ajutat la înființarea Agenției de Sustenabilitate a Apelor Subterane din Delta de Nord. Aceasta integrează mai multe agenții mai mici pentru a lucra împreună la utilizarea durabilă a apelor subterane. Agenția a fost împuternicită să abordeze problema secetei după ce California a semnat Legea privind managementul apelor subterane (SGMA) în 2014.

Blockchain poate rezolvat probleme de mediu la nivel modial

Compania SweetSense a implementat tehnologia senzorilor pentru monitorizarea aprovizionării cu apă subterană a peste un milion de locuitori din Kenya și Etiopia. SweetSense  are intenția de a se extinde la 5 milioane locuitori până la sfârșitul anului 2019.

Fundația Forumului Economic Mondial (WEF) a afirmat că tehnologia blockchain are mai mult de 65 de cazuri de utilizare pentru a rezolva cele mai “presante” provocări de mediu la nivel global.

Dincolo de îmbunătățirea sistemelor existente, fundația WEF a propus ca, printre alte domenii, soluțiile de tip blockchain să transforme complet gestionarea lanțurilor de aprovizionare. A  sistemelor descentralizate de energie și apă, strângere de fonduri sustenabile și piețele carbonului.