Borsa Istanbul este principala bursă din Turcia. Aceasta a anunțat dezvoltarea unei platforme blockchain care stochează datele personale ale clienților și permite distribuirea documentelor.

Operatorul bursier a declarat că noua platformă va respecta reglementările cu privire la legislația KYC (Know your customer). De asemenea, va facilita distribuirea informațiilor într-un mod ”rapid, transparent și de încredere”.

Noul sistem include deja un număr important de instituții care au astfel posibilitatea de a uni bazele de date proprii:

”Noul proiect bazat pe blockchain dezvoltat de echipa de IT a Borsa Istanbul a sincronizat deja informațiile din baza de date de clienți ale Borsa Istanbul, Banca de Decontare, Plăți și Custodie (Takasbank) și Depozitarul Central al Valorilor Mobiliare din Turcia (MKK)”.

Platforma oferă facilități pentru gestionarea și modificarea domcumentelor înainte de a fi înregistrate pe blockchain:

”În acest mod, se vor evita erorile în implementarea informațiilor din baza de date”

se explică în declarația oficială de lansare a acestui serviciu.

Borsa Istanbul

sublinază că noul sistem este avansat tehnologic și permite un număr mare de operațiuni simultane. Structura de securitate bazată pe tehnologia blockchain permite conectarea noii platforme și la alte proiecte.

Inițiativa Bursei din Istanbul nu este singura de acest tip. Foarte multe companii bursiere au adoptat blockchain ca tehnologie pentru aplicații.

De exemplu, Bursa Australiană ASX dorește să devină prima platformă care integrează blockchain ca tehnologie de bază pentru gestionarea proceselor post-tranzacție.

Luna trecută, Singapore Exchange a confirmat un proiect în colaborare cu Banca Centrală pentru a tranzacționa securities și tokenuri digitale pe blockchain.

Bursa din Hong Kong a adoptat noua tehnologie pentru a scădea costurile de operare. Totodată Deutsche Börse a anunțat că a creat un department specializat pe blockchain și criptomonede. Deutsche Boerse este compania care gestionează Bursa din Frankfurt,  și cunoscută ca fiind deja activă în ce privește tehnologia blockchain.