În aprilie și mai, numărul de contracte Bitcoin futures de pe bursa CME a atins valori record. Parțial, evoluția s-a datorat faptului că bursa CBOE a renunțat la acest tip de instrument în luna martie.

În a doua săptămână a lunii mai, numarul de contracte Bitcoin futures, de la bursa de criptomonede CME, au atins o piatră de hotar atunci când au depășit 33.000 de contracte (cu valoare nominală de 1,3 miliarde USD) într-o singură zi.

Luna mai, luna recordurilor

Luna trecută sa dovedit a fi o lună record pentru contractele futures ale grupului CME. Aproximativ 300.000 de contracte decontate. Mai mult, volumele din luna iunie demonstrează că este posibil să meargă chiar mai bine.

Derivatele Bitcoin ale Grupului CME au înregistrat valoarea nominală de 1,3 miliarde de dolari (168K BTC) sau 33.677 contracte pe data de 13 mai. Interesul pentru contractele Bitcoin futures a crescut cu 755% față de anul trecut. Față de data lansării lor pentru prima dată în decembrie 2017, procentul de creștere ajunge la 1188%.

Pe parcursul lunilor aprilie și mai, volumul de tranzacționare în grupul CME a depășit volumul precedent de șase luni la un loc.

Contracte Bitcoin futures si piața spot Bitcoin

Un raport publicat de portalul de agregare a datelor Tradeblock relevă că piețele futures bitcoin încep să se apropie de piața spot deja stabilită.

“Produsele futures al CME au început să se apropie de volumele de tranzacționare pe piețele spot accesibile din SUA. Pentru luna aprilie, volumul tranzacțiilor futures de tip bitcoin a depășit volumul combinat din cele șase mari burse spot accesibile din SUA”,

se menționează în raportul Tradeblock.

Posibilă implicare a jucătorilor instituționali

Evoluția numărului de contracte bitcoin futures au provocat speculații cu privire la implicarea actorilor instituționali pe acestă piață. De obicei, traderii au posibilitatea de a profita între prețurile de închidere ale pieței și prețurile de deschidere în săptămâna următoare.

De la lansarea contractele futures CME în decembrie 2017, au existat foarte puține lacune în volumele acestora. Acest lucru i-a determinat pe analiști să creadă că actorii mari ar putea să-și contracteze pariurile cu pozițiile spot ale BTC și să profite în timpul unei noi deschideri pentru saptămâna viitoare. Acest lucru, la rândul său, ar putea provoca volatilitate la prețurile de pe piața spot.

Volatilitatea de pe piețele BTC a coincis cu creșterea interesului și a contractelor deschise de pe bursa CME.

Piețele cripto în general, au înregistrat câștiguri semnificative în acest an. Tranzacționarea de contracte Bitcoin futures nu a prezentat mult interes în 2018. Insă, în ultimul timp, interesul pentru produsele cu derivate bitcoin a crescut foarte mult.

Rămâne de văzut cum va afecta această evoluție prețul bitcoin pe termen lung, mai ales dacă jucătorii mari vor alterna între piețele spot și derivate pentru a obține profit..