Este foarte ușor să ne uităm pe piață și să dăm vina pe autoritățile chineze pentru căderea monedei bitcoin. În definitiv, cine putea să prevadă căderea bitcoin? Cât de mult ar fi putut să crească dacă nu intervenea Banca Populară Chineză să cauzeze panică și panic sell? La 2000? 10 000? Un milion de dolari? De ce a căzut moneda bitcoin în definitiv?

Adevărul este că astfel de crash-uri sunt oarecum previzibile și nu este prima dată când ne lovim de ele. Atitudinea Băncii Populare Chineze nu a schimbat cu mult pattern-ul de scădere al prețului.

Chris Dunn a explicat foarte clar dump-ul din ianuarie și în general toate dump-urile, în șapte pași simpli.

”Ca trader, este ca și când ai juca șah. Trebuie mereu să anticipezi două-trei mutări în avans” explică Dunn.

(1) Cumpără ieftin vinde scump. De ce oamenii nu aplică regula?

Este de bun simț că pe piață, pentru a face profit, trebuie să cumperi ieftin și să vinzi scump. Cu toate acestea, masele fac exact opusul. Cumpără scump, atunci când toată presa vuiește, și vând ieftin, atunci când începe panica.

În perioada de vară, când prețul era de 680-700 de dolari, prea puțini acordau interes monedei bitcoin. În presa mainstream abia dacă au apărut articole pe aceaastă temă (poate doar câteva povești de pe DarkWeb). Personal, analizând la rândul nostru numărul de vizite, vedem o creștere foarte mare a numărului de vizite pe site abia atunci când prețul este foarte mare, cum a fost în perioada decembrie-ianuarie sau în luna mai.

(2) Prețul bitcoin începe să crească organic

Prețul bitcoin se plafonase sub 775$, o rezistență care s-a dovedit a fi foarte solidă și căreia îi dădea târcoale de la începutul toamnei. Odată ce a străpuns această rezistență, a început o cursă masivă a taurilor. Prețul a crescut într-un timp foarte scurt de la 800 la 1000 de dolari. ”Banii deștepți” erau deja investiți în bitcoin de la 5-700$.

(3) Canalele media încep să vuiască

În presă se vorbește foarte mult despre evenimente care au avut deja loc. Media, inclusiv publicațiile financiare, nu se ocupă cu predicții. Așadar, abia atunci când prețul a avut o creștere abruptă jurnaliștii și-au adus aminte de bitcoin. Dacă studiați puțin activitățile de pe google, veți vedea că în aceste perioade avem un flux consistent de căutări google și de știri bitcoin.

Presa atrage atenția investitorilor și traderilor. Odată ce apare interes din partea canalelor media, ai parte de două sau trei curse de tauri, sau mai degrabă oameni care aleargă după primul val de tauri în speranța că or să-i prindă din urmă. În această perioadă de după ce presa a început să discute despre bitcoin, prețul a reușit să spargă două sau trei rezistențe importante, datorită interesului noilor-veniți. Aici încep să intre pe piață ”banii fraieri”.

Chiar și pentru noi a fost o perioadă în care primeam constant mesaje de la cititori noi. ”Cum cumpăr bitcoin?” ”E prea târziu să cumpăr bitcoin?” ”Cât mai crește prețul bitcoin?”.

Este de la sine înțeles că masele au cumpărat bitcoin fix pe această treaptă de creștere destul de târzie.

(4) Euforia nebună

Această ultimă treaptă de creștere este urmată de o euforie nebună. Predicțiile legate de prețul bitcoin au început temperat încă din decembrie, când se spunea că prețul va urca la 2000 de dolari (unde exista totuși o posibilitate). A fost urmată însă de predicții nebune la începutul lui ianuarie, când se spunea că prețul va ajunge la 5000 de dolari, 10 000 sau chiar un milion de dolari pentru o fisă.

Aceste predicții mai atrag un ultim val de creduli și de ”bani fraieri”. Când investitorii bine antrenați sunt mulțumiți că și-au dublat investiția, nebunii cumpără în speranța că o vor crește de cel puțin 10 ori.

”Aici intervine teoria celui mai mare fraier. Cât de sus înseamnă sus? Când e cel mai bine să cumperi? Când se ajunge la prețul maxim? Nu avem cum să știm sigur, dar vreau să vă gândiți la teoria celui mai mare fraier. Atâta timp cât există un fraier mai mare care să cumpere la un preț mai mare decât tine ești în siguranță. Dar nu vrei să fii prins în joc și să fii tu cel mai mare fraier care cumpără la prețul maxim.” explică cu umor Chris Dunn.

(5) Fântâna fără fund seacă

După ce piața a secat și taurii și-au pierdut energia, după ce presa s-a plictisit de subiect (ceea ce se întâmplă de obicei destul de repede), după ce s-au înghesuit toți cei care nu sunt de obicei atenți la piață, se atinge un plafon dincolo de care prețul nu mai are cum să urce.

Investitorii inteligenți se uită pe grafice și observă cel mai repede structura cu care s-au obișnuit. Prețul se stabilizează (așa cum s-a stabilizat acum la 1100), iar cei care știu să urmărească piața și care de obicei au investiții masive se retrag. Aici începe dump-ul de după pump.

Prețul cade mai rapid decât a crescut. ”Prețul urcă pe scări, dar coboară cu liftul” după cum spune Dunn. Pe o piață volatilă ca bitcoinul, când ”banii deștepți” ies de pe piață căderea este și mai rapidă decât în alte active.

Acest rollercoaster a funcționat în felul următor – a durat două săptămâni să crească și doar două zile să se prăbușească.

(6) Prețul se stabilizează

După un dump, prețul urcă ușor și se stabilizează. Nimeni nu învață nimic, masele își pierd interesul pentru bitcoin și urmează o perioadă de acalmie. Într-o perioadă în care investitorii își pregătesc pozițiile de lung, nici presa, nici publicul nu mai e interesat de moneda bitcoin. Presa dă vina cu năduf pe bitcoin și îi scrie necrologul, în timp ce piața se recalibrează și se pregătește pentru următoarea schemă de atac.

Concluzii

de ce a căzut moneda bitcoin

În această perioadă toată lumea caută motivele pentru care bitcoinul a căzut. Discuțiile dintre Banca Populară Chineză a cauzat ceva panică pe piață și vânzări, dar de fapt toată activitatea de pe piață a fost una mai degrabă organică. Prețul a scăzut când piața era deja secată. De ce a căzut moneda bitcoin? Pentru că tot ce urcă trebuie să și coboare. Dacă nu există decât creștere, înseamnă că nu vă dați cu rollercoasterul care trebuie. Data viitoare când bitcoinul are parte de o cădere, trebuie doar să știm să citim semnele.