Comunitatile cripto trec printr-o perioada cand la orice pas pe net gasesti “oportunitati” de a plati bani marunti prin grupuri obscure cu semnale de tranzactionare sau analize de grafice. De fapt ce vrea comunitatea sa invete, daca ar fi gratuit? Iata subiectele cele mai votate intr-un sondaj facut pe grupul de facebook Excessive Crypto.

 

experienta in trading

Cum se poate controla riscul

In comunitatea noastra spunem ca riscul este singurul lucru care poate fi controlat in trading. De aceea consider ca acest subiect trebuie sa faca parte din bazele mentalitatii cursantului, colegului trader. Faptul ca a fost cel mai votat subiect mi-a dat si doua indicii importante despre realitatea traderilor din mediul online, retail.

In primul rand concluzia ca majoritatea nu stie cum se poate controla riscul iar in al doilea rand, faptul ca membrii comunitatii sunt constienti de aceasta lacuna. Pot spune cu certitudine ca este vital sa stii cum poti controla cu adevarat riscul, dar nu este de ajuns. In realitate, numai prin experienta puteti ajunge la un nivel superior de tranzactionare. Riscul se poate controla prin reguli si disciplina. Pentru ca cel mai complicat management este de fapt cel emotional, traderilor le este foarte greu sa nu se abata de la directia stabilita din cauza fricii sau a lacomiei.

Doi pasi simpli pentru traderii incepatori:

  1. Primul obiectiv este sa nu pierdeti tot. Cum puteti face asta? Ganditi-va ca tradingul de inceput este de fapt compus dintr-o serie de experimente. De aceea sumele cu care tranzactionati ar trebui sa fie mici. Dar oricat ar fi de mic sau de mare este contul vostru, considerati ca este 100% din ce aveti. Apoi cel mai important este sa va puneti intrebarea: Cat trebuie sa pierd ca sa imi dau seama ca ceva nu fac bine? Daca de exemplu va alegeti procentul de 2% din toata suma disponibila, atunci inseamna ca veti avea 50 experiente nereusite consecutiv pana sa pierdeti tot ce aveti.
  2. Folosind aceeasi metoda, impartiti fiecare experienta (2%) intr-o serie cu numar limitat de tranzactii. Deci cei 2% devin 100% (o experienta). Acum repetati impartirea gandidu-va din nou ca pentru aceasta prima parte va acordati 50 de tranzactii. Cate puteti pierde consecutiv dintre cele 50 de tranzactii pentru a va trage singuri un semnal de alarma si pentru a lua o pauza?

Impartind riscul conform pasilor de mai sus din exemplul teoretic, aveti la dispozitie 2500 de tranzactii. Asta va ofera o medie de aproximativ 7 tranzactii pe zi, daca luam in calcul un an de zile cu trading zilnic. Sistemul acesta simplu in doi pasi va ajuta sa va stabiliti riscul pentru fiecare tranzactie in parte. Atentie totusi ca daca veti depasi pragurile emotionale lucrand cu banii, veti intra intr-un ciclu emotional greu de stapanit si foarte periculos pentru trading. In acest caz cea mai buna solutie este sa faceti pauze! De exemplu cand ma intalnesc cu situatii in care sumele pierdute sau castigate intr-o tranzactie depasesc confortul meu emotional (adica sunt foarte mari pentru mine), nu mai cumpar sau vand nimic si nu ma uit la preturi pentru cateva zile(pauza).

Tips & Tricks

Comunitatea vrea scurtaturi? Numai prin practica se pot identifica acestea. Aceasta intrebare capcana ma duce automat cu gandul ca incepatorii au nevoie de timp. Strategiile fiecarui trader incepator trebuie sa contina in esenta factorul de supravietuire in piete. Exista avantajul de a primi informatii din experienta de trading, daca aveti ocazia rara de a discuta cu un trader adevarat, insa nu va fi nici asta destul pentru o garantie de profitabilitate in aceasta meserie. Cursantii, colegii traderi vor trebui sa invete cum se observa si cum se confirma “tips & tricks” proprii.

Exercitiu in doi pasi

Pentru a incepe sa faceti acest lucru va recomand un prim exercitiu din doi pasi. Acesta este recomandat sa il faceti intr-o perioada de timp de 3 luni de zile, lucrand cu bani virutali, demo, nimic de valoare.

  1. Intrati pe toate pietele pe care puteti tranzactiona cu usurinta: Actiuni, Valute, Marfuri, Metale, Crypto si alele. Deschideti cel putin 3 tranzactii pe zi pentru fiecare piata, stabilind si plasand din start urmatoarele pentru fiecare tranzactie: limita de profit, limita de pierdere. De asemenea, notati pentru fiecare tranzactie in parte, motivul deschiderii (poate fi o notita de un cuvant). Deci veti avea la sfarsitul celor 90 de zile cu 5(piete)*3 tranzactii/piata = 1350 de tranzactii. Atentie: nu inchideti manual, lasati sa atinga limitele de profit sau pierdere, fara sa interveniti.
  2. Analiza proprie. La finalul perioadei, uitati-va la rezultat, pe lista tranzactiilor. Elimitati toate tranzactiile castigatoare si ramaneti doar cu cele pe pierdere apoi incepeti sa le analizati pe rand, pozitionand graficele istorice in momentul intrarii in tranzactie (ca si cum ati fi din nou in momentul acela). Observati acum cu experienta in trading, unde ati gresit. Este vorba despre analiza tehnica? Sau despre emotii? Ce motiv aveti scris in dreptul tranzactiilor? Cate dintre tranzactiile pe pierdere au fost consecutive si de ce? Continuati aceasta analiza numai cu pierderile si scrieti in dreptul fiecareia, langa motivul initial de intrare, concluzia la care ati ajuns acum.

Experienta in trading

Acest exercitiu simplu este doar o mica parte de inceput in acest domeniu. Aduce marele avantaj de a va oferi oportunitatea sa acumulati experienta multa intr-un timp scurt. Peste 99.9% dintre cei carora le-am dat acest exercitiu, nu l-au facut. Sper sa puteti face voi exercitiul pana la capat pentru ca asta va va pozitiona din start peste 99% dintre traderii pe care ii vedeti pe internet, in special peste acei loseri (cum ii numesc eu) care incearca sa va vanda una, alta.

Va fi de apreciat daca cine reuseste sa faca acest prim mic pas (si foarte simplu) va reveni cu ceva comentarii la acest articol despre ce “tips&tricks” a gasit prin propriul trading.

Cercetarea fundamentala si cum se face corect

Este cel mai sensibil, rau inteles, complicat si sofisticat subiect dar si cel mai important in acelasi timp. Metodele de cercetare fundamentala sunt lentilele de observatie a factorilor globali care tin de bani (economici, politici, sociali, de forta majora, interese, istorie, cicluri, s.a.m.d.).

Adevarul este ca din aceste motive fundamentale pierde orice trader care nu adopta o atitudine umila fata de piete si nu reuseste sa se pozitioneze in armonie cruda cu ”ceea ce se intampla” pe planeta.

In segmentul acestui subiect, tin sa amintesc:

  • Schimbarea din BCE a lui M. Draghi, probabil cu C. Legarde (actualmente sefa FMI) si cine va veni la sefie FMI (actualul guvernator al BOE?)
  • Stresul FED asupra lui J. Powell in ceea ce priveste politicile adoptate (ratele dobanzilor);
  • Daca vor incepe cu “quantitative easing” vom merge spre dobanzile negative (pretul BTC/USD va avea conditiile optime pentru a exploda ”uimitor“);
  • Reorganizarea contractelor comerciale internationale se afla inca in curs si poate lua intorsaturi neprevazute, ceea ce pastreaza un sentiment de incertitudine, impingand preturile activelor considerate “safe heaven”;
  • Incercarea de a cantari si masura efectul faptului ca nu stim cine este Satoshi Nakamoto, principala caracteristica emotionala care face o diferenta intre impactul asupra comportamentului traderilor si a pietelor, pentru Bitcoin si alte crypto monede. Raspuns la intrebarea ”de ce BTC is King“?;

Concluzie

Traderii sunt cu ochii pe datele macroeconomice din SUA, in special indicatorii din zona locurilor de munca si a somajului si cei din zona de housing. Daca va intereseaza subiectul, notati in calendar si incepeti de aici, observand efectele din piete. Cercetarea fundamentala inglobeaza si analiza tehnica, contrar informatiilor vehiculate pentru mase. Stapanind acest subiect acumulati experienta in trading si veti intelege mai bine cum sa interpretati anumite evenimente sau informatii.