În data de 12 aprilie, contractele Bitcoin shorts de pe Bitfinex au atins valoarea record de 40,719, provocând o creștere a valorii Bitcoin de la 6943 pînă la 8873 în 24 de ore.

Începând de ieri după-amiază, platforma înregistrează valori similare. Aproape 40.000 de comenzi tip bitcoin short au provocat creșterea prețului Bitcoin cu 428$ în doar 20 de minute.

Bitcoin shorts

Este un tip de instrument care permite investitorilor să parieze pe scăderea prețului în perioada imediat următoare.

Evoluția recentă a pieței i-a încurajat pe ”urși” să facă multe astfel de speculații. Însă în mod ironic acest fenomen este exact ceea ce provoacă creșterea prețului Bitcoin.

Cunoscut sub denumirea ”short squeeze”, numărul mare de contracte short obligă investitorii să cumpere BTC pentru acoperirea poziției de închidere.

Un alt index de analiză tehnică, relative strength index (RSI), care arată când piața s-a extins prea mult, are o valoare similară cu cea din 12 aprilie. Aceasta justifică evoluția similară a prețului Bitcoin din această perioadă.

Un alt element ce trebuie luat în calcul este faptul că această creștere subită de preț pe platforma Bitfinex nu pare organică. La ora 1:00 UTC BTC sărise brusc de la $6,466 la $6,745 continuând să crească până la valoarea de $6,899.

La ora respectivă, platforma BitMEX, care gestionează cele mai mari volume de derivative Bitcoin a trecut offline pentru întreținerea periodică.

Este posibil să fie o coincidență sau poate reprezenta un semnal că anumiți investitori au decis să intre pe piață într-o perioadă în care tranzacțiile încetinesc semnificativ.

Oricare ar fi motivul, Bitcoin a înregistrat o creștere de 6% în 24 de ore, depășind valoarea de 6700$. Iar criptomonedele precum Ethereum, XRP și EOS înregistrează creșteri similșare între 5 și 8%.

Valoarea totală a pieței cripto a crescut cu un total de 11 miliarde dolari într-o oră, ajungând la 220 miliarde.