Comitetul senatului american pentru bănci, locuințe și afaceri urbane găzduiește azi o ședință dedicată criptomonedelor și tehnologiei blockchain. Economistul Nouriel Roubini, cunoscut pentru atitudinea sa negativă la adresa criptomonedelor, se va afla printre cei care vor susține discursuri în fața comisiei.

Roubini a transmis deja discursul de 35 de pagini pe care urmează să îl susțină, iar conținutul său reiterează poziția sa față de criptomonede. Unele puncte ale discursului său sunt chiar neașteptat de interesante.

De exemplu, Roubini este prima persoană care utilizează termenul de “shitcoin” într-o declarație în fața Senatului.

“Și o pierdere de capital de 70% a fost o afacere bună în comparație cu mii de alte monede (altfel mai bine cunoscute sub numele de shitcoins) care au pierdut în medie 95% din valoarea lor de la vârf. De fapt, numirea acestui gunoi inutil de vapori este o insultă gravă a gunoiului de grajd, care este un bun folositor, prețios și productiv ca îngrășământ în agricultură “.

Nouriel Roubini

și-a cerut scuze pentru utilizarea termenului scatologic, adăugând într-o notă de subsol:

“Imi cer scuze membrilor Comitetului bancar al Senatului pentru folosirea termenului scatologic” shitcoin ” dar termenul este standard în jargonul criptografic și acolo sunt mai mult de 500000 de referințe la acesta într-o căutare Google a acestui termen tehnic. “

El a inclus, de asemenea, un link către această căutare Google.

Pe lângă “Shitcoin”, economistul s-a simțit obligat să definească o serie de alți termeni specifici industriei pentru senatori.

Crypto-land: “un ecosistem format din șarlatani, comercianți care își urmăresc interesul propriu, escroci, promotori de carnaval și criminali”.

HODLERS: “fraierii care au continuat să își păstreze criptomonedele deținute chiar și după ce au pierdut 90% din valoarea lor”

Lambos: “obsesia cripto-ului de a fura banii investitorilor pentru a cumpăra mașini de lux consumatoare de combustibil”

Balene (Whales) and BagHolders: “miliardarii care au cumpărat criptomonede în cantități mari  și care sunt blocați cu bogăția lor falsă. Investitorii cu amănuntul care au cumpărat Bitcoin la sfârșitul lui 2017 de frică să nu piardă oportunitatea  au pierdut 90% din investițiile lor; acei fraieri sunt de asemenea numiți BagHolders”.

Economistul de la Univeristatea din New york a reiterate opiniile prezentate anterior în presă cu privire la industria crypto. Din punctul său de vedere, ICO-urile sunt o întoarcere la epoca de piatră a economiei, provocată de lipsa unei monede de referință. Aceste tokenuri, susține Roubini, vor crea o economie mai disfuncțională decât cea observată în The Flintstones.

“Tocmai acolo ne-ar duce șarlatanii ICO – nu în lumea futuristă a” Jetsonilor “, ci în lumea modernă a epocii de piatră – care este mai rău decât” Flintstones “. Ei măcar au folosit scoici ca bani și au înțeles importanța unui singur numărător – în cazul în care toate tranzacțiile au loc prin intermediul schimbului de jetoane sau bunuri diferite. Este timpul să recunoaștem retorica lor utopică pentru ceea ce este: prostii de sine stătătoare menite să despartă investitorii creduli de economiile pe care le-au câștigat cu greu”.

În opinia lui Nouriel Roubini, Bitcoin este un dinozaur consumator de energie care nu este capabil nici să atingă performanțele unui tabel excel :

“Este momentul sa terminăm cu hype-ul. Bitcoin este un dinozaur lent, ineficient din punct de vedere energetic, care nu va putea niciodată să proceseze tranzacțiile la fel de rapid sau ieftin ca o foaie de calcul Excel. “

Aparent, cea mai mare înșelătorie este reprezentantă de criptomonedele stabile precum Tether, care sunt utilizate pentru manipularea prețului Bitcoin. Problema cu acestea este că nu au fost efectuate audituri oficiale care să demonstreze că Tether este într-adevăr bazat pe depozite în USD.

De partea criptomonedelor, la ședința Senatului va participa organizația de cercetare și promovare a cripto Coin Center. Este clar că vor avea de lucru pentru a putea susține un discurs care să îl rivalizeze pe cel al lui Nouriel Roubini.