În cei 224 de ani de la Înțelegerea Buttonwood din Manhattan-ul de Sud care a creat Bursa din New York, lumea investițiilor a evoluat într-o piață globală foarte complexă dar orchestrată în care tranzacțiile financiare se execută peste granițe și între regiuni geografice în microsecunde.

Pe măsură ce tehnologia de tranzacționare a evoluat, a evoluat și infrastructura post-tranzacțională care se află la baza sistemului.

Infrastructura pieței de astăzi este foarte eficientă, cu costuri relativ mici, și, cel mai important, stabilă și suficient de solidă pentru a proteja integritatea piețelor globale de azi, dar realitatea este că multe piese din sistem nu au fost create pentru o arhitectură internațională și, în unele cazuri, au devenit mai complexe decât ar trebui.

La fel însă cum tehnologia a transformat procesul de tranzacționare, tehnologia de registre distributive are potențialul să facă același lucru mediului post-tranzacțional, creând un nou ecosistem care este mai eficient și mai practic din punct de vedere al costurilor și care reduce și mai mult riscurile la care se expun părțile care tranzacționează, iar în cele din urmă riscurile la care se expune investitorul final.

Dacă ne uităm la mediul economic și de reglementări, care vine cu multe provocrăi, este clar că apariția tehnologiei registrelor distributive nici nu ar fi putut să vină într-un moment mai bun.

La Simpozionul Blockchain DTCC care a avut loc recent, o audiență diversă de aproape 500 de oameni, reprezentanți ai unei industrii inter-disciplinare, care include și bănci globale mari, firme mai mici, autorități de reglementare, utilizatori, investitori, furnizori de infrastructură, oameni care lucrează în tehnologie și academicieni, au venit cu o gamă largă de păreri despre acest subiect.

În timpul evenimentului, au existat trei teme care par să domine conversația.

Colaborare la nivel de industrie

În primul rând, mulți vorbitori au căzut de acord asupra faptului că industria ar trebui să se implice într-o reconstrucție colaborativă a proceselor de nucleu și a practicilor, pentru a asigura standardizarea.

În ciuda consensului asupra acestei probleme, ceea ce s-a observat în ultimul an este o nebunie de activități – în mare parte necoordonate – în eforturile de cercetare și dezvoltare.

În ziua de azi, multe bănci și mulți furnizori de servicii explorează felul în care se pot folosi de consensul tehnologiei la nivel individual – o întorsătură de situație care ar putea să ajute la declanșarea inovației, dar și să creeze un labirint nou și deconectat de silozuri de registre distributive bazate pe standarde diferite și cu provocări de reconciliere semnificative.

Rezultatul final ar putea să fie un sistem cu aceleași provocări pe care le avem în ziua de azi.

O abordare mai înțeleaptă este ideea ca industria să își coordoneze efoturile pentru a dezvolta arhitectura potrivită, pentru a face o prioritate din piesele de construcție din infrastructură și pentru a susține experimente concentrate și colaborative care să ajute tehnologia să se maturizeze.

Standarde și guvernanță

În al doilea rând, e nevoie de autorități centrale existente reglementate, care să joace un rol important în introducerea standardelor, guvernării și tehnologiei pentru a susține implementarea registrelor distributive.

Aceste organizații, lucrând în parteneriat cu o gamă largă din industrie, pot să asigure faptul că noi oportunități vor dezvolta cu adevărat procesarea post-tranzacțională și că sunt consecvente în ceea ce privește scopurile pe termen lung, mitigarea riscurilor, sporirea eficientizării și scăderea costurilor pentru participanții la piață.

Rolul critic al standardelor de guvernare și administrare, regulile și granițele încrederii, trebuiesc administrate cu integritate, independent de orice conflict comercial.

Prin natura sa, blockchainul trebuie să fie open source, cu protocoale și standarde neutre pentru a încuraja implementarea și acceptarea la scară largă în industrie.

Proiectul Hyperledger de la Linux Foundation reprezintă un tip de eforturi de colaborare de care este nevoie pentru a stabili, construi și susține o platformă de registre distributive deschisă care va satisface o gamă largă de cazuri de utilizare în mai multe industri.

Definirea spațiilor goale

În al treilea rând, industria trebuie să ajungă la un consens în ceea ce privește identificarea oportunităților, în care implementarea soluțiilor de registru distributiv sunt mai eficiente ca și costuri decât creșterea proceselor curente cu tehnologia cloud computing sau standardizând fluxul de muncă.

Mulți dintre participanții de la simpoziion au căzut de acord asupra faptului că industria ar trebui să exploreze zone targetate pentru a îmbunătăți infrastructura existentă în care automatizarea este limitată sau inexistentă și în care tehnologia oferă un avantaj clar asupra proceselor existente. Industria ar trebui să se concentreze asupra unor oportunități la scară largă abia după ce ajunge la această țintă.

În multe feluri, acest lucru reflectă abordarea pe care o luăm la DTCC.

De exemplu, lucrăm cu Digital Asset pentru a crea și testa soluții bazate pe registre distributive pentru a administra verificarea și acordurile tranzacțiilor de recuperare. Am făcut de asemenea echipă cu Axoni, cu 4 bănci mari și cu Markit pentru a testa folosirea registrului distributiv pentru a administra procesele post-tranzacționzale pe piața de default swaps.

Entuziasmul față de blockchain va continua cel mai probabil să crească, mai ales pe măsură ce apar noi experimente pe piață. Cea mai eficientă abordare pentru a ajunge la beneficiile acestei tehnologii este să avem grijă să se creeze o colaborare mai mare și coordinare în rândul participanților din industrie, să încurajăm autoritățile centrale să joace un rol cheie în dezvoltarea standardelor, guvernanței și tehnologiei și să ajungem la un consens asupra zonelor de interes.

Mai mult, deși cel mai probabil adopția la scară largă a registrelor distributive ar putea să devină realitate în câțiva ani buni, nu putem să negăm faptul că are potențialul de a schimba peisajul post-tranzacțional.

Sursa – Michael Bodson via CoinDesk