Faptul că utilizarea criptomonedelor este un proces relativ complex a descurajat mulți utilizatori, însă acestea au avantaje semnificative față de valutele clasice.

Primul motiv este, desigur, eliminarea intermediarilor

Cei care dețin criptomonedele într-un portofel propriu-zis le pot folosi fără a fi necesar să se adreseze unui intermediar. Pentru valutele clasice precum euro, este necesară implicarea mai multor intermediari, însă mulți nu conștientizează acest lucru.

În sectorul criptomonedelor, intermediarii sunt o problemă importantă.

De exemplu, băncile nu sunt necesare. Nu este nevoie de emitenți de carduri de credit sau de circuitul pe care se efectuează plățile. Paypal, ApplePay, SamsungPay și alți intermediari nu mai sunt necesari.

Din acest punct de vedere, criptomonedele sunt asemănătoare cu numerarul: tranzacțiile pot fi directe, individuale și dezintermediate. Aceasta înseamnă că nu există comision dincolo de costul tranzacției. Totodată nu există limite de cheltuieli în afara de soldul disponibil. Nu este necesară aprobarea nimănui pentru a cheltui sume mari și nu există nicio barieră teritorială. Tranzacțiile sunt rapide și ieftine, gratuite și necenzurabile.

La prima vedere, aceste avantaje pot părea minore. Dar cine a încercat să transfere o sumă mare peste hotare a realizat rapid cât de utile sunt.

Cea de-a doua calitate a criptomonedelor este descentralizarea.

Este adevărat că nu toate criptomonedele sunt descentralizare, dar cele mai interesante sunt.

Avantajul descentralizării este că nimeni nu poate atinge activele: o monedă descentralizată nu poate fi modificată, nu poate fi alterată, manipulată sau mai presus de toate umflată.

Și în acest caz, cei care sunt obișnuiți cu valute precum dolari sau euro ar putea întâmpina dificultăți în înțelegerea acestui avantaj, dar cei care sunt obișnuiți cu manipularea valutelor (cum ar fi Venezuelan Bolivar) sau cu inflația puternică (cum ar fi Peso argentinian sau Lira turcească), cu siguranță știu deja cât de utilă poate fi descentralizarea.

Mai devreme sau mai târziu, orice monedă fiat poate suferi de manipulare sau inflație excesivă, moment în care conceptul de descentralizare devine un mare avantaj.

Al treilea dintre avantaje este trasabilitatea

Faptul că toate tranzacțiile efectuate cu portofelul sunt imutabile și inalterabile înseamnă că nu vor exista niciodată dispute cu privire la realizarea plăților. Aceste transferuri sunt vizibile oricui și pot fi demonstrate oricând.

De exemplu, chiar dacă se folosesc diferite adrese individuale pentru a primi sau trimite tokenuri către destinatari diferiți, întregul istoric este accesibil. În plus, deoarece tranzacțiile sunt publice, nu numai expeditorul, ci și destinatarul pot vedea toată istoria (care nu este discutabilă).

Al patrulea avantaj care nu trebuie subestimat este natura deflaționistă a multor criptomonede descentralizate precum Bitcoin.

Deoarece există un număr limitat de criptmonede disponibile, înseamnă că sunt imune la inflația generată de emiterea excesului de bani. Prin urmare, valoarea criptomonedelor tinde să crească în timp. Cu alte cuvinte, ele pot fi, de asemenea, o investiție bună, chiar dacă nimic și nimeni nu poate garanta că veți face profit investind astfel.

Până în prezent, acestea sunt principalele avantaje ale utilizării criptomonedelor în loc de fiat. În realitate, este foarte probabil ca în viitor să se adauge și altele, deoarece tehnologia evoluează continuu. Apariția protocoalelor precum Lightning Network multiplică de asemenea potențialul de inovare.