Bitcoinul – aur digital? Profesorul de matematică şi fostul director al JPMorgan, Alex Gurevich este de părere că:

„În ciuda fluctuației cripto, timpul este de partea bitcoin și fiecare zi în care moneda rezistă pe piață o aduce mai aproape de a dobândi statusul permanent de aur digital”.

Gurevich a ţinut să reamintească motivele pentru care există cerere pentru aur şi metale preţioase. Acestea au fost folosite de-a lungul secolelor ca un mijloc de schimb pentru „calitatea lor de a fi inoxidabile şi în formă neschimbată” păstrându-şi, astfel, valoarea în timp.
Totuşi, dintre toate metalele preţioase aurul nu este nici cel mai rar, nici cel mai des întâlnit.

Gurevich susţine că tocmai clasarea sa neutră din decursul timpului a lucrat în avantajul metalului. Este suficient de întâlnit pentru a fi o monedă acceptată pretutindeni dar nu suficient de comun pentru a fi influențat de minat.

Cu aceste avantaje aurul a supraviețuit competitorilor, apreciindu-se la nivel mondial. Gurevich crede că în timp ce Ethereum încearcă să devină cupru digital, Bitcoin este pe cale să devină aur digital. Valoarea Ethereum va fi influențată de piața de tehnologie, pe când Bitcoin va deveni rezervorul de lichiditate digitală.

Bitcoin este cel mai bun candidat la această poziţie deoarece a fost prima criptomonedă

Aurul, a cărui calitate estetica, ubicuitate sau raritate ar fi putut fi relative, a câştigat față de celelalte metale preţioase. În mod similar, Bitcoin este pe cale să îşi devanseze competitorii.

„Dacă luăm în calcul patternul comerţului de metale preţioase, cumpărarea de Bitcoin a fost relativ uşoară în 2015. Acum, însă, la preţuri de 20 de ori mai mari (incluzând fork) decât cele iniţiale, tranzacțiile devin o dilemă. Bitcoin ar putea fi o „bulă”, dar este important sa amintim că „s-a spart” deja în 2014, şi chiar şi anul acesta a supraviețuit după două importante corecţii.”

Steve Wozniak susține că Bitcoin este aur digital

Gurevich nu este singurul care crede că bitcoin va deveni aurul digital. Într-un interviu cu CNBC, co-fondatorul Apple, Steve Wozniak a numit moneda „aur digital pur”.

„Bitcoin este aur digital pur … şi eu voi investi în el. Celorlalte criptomonede le lipsesc anumite aspecte, de exemplu descentralizarea şi lipsa de control central. Acesta este primul aspect care iţi trebuie pentru a încerca un model de afaceri.”

Wozniak a afirmat că deşi deţine un Bitcoin, el utilizează moneda doar în scop experimental, ca metodă de plată, şi nu pentru a deveni un investitor.