JPMorgan Chase a fost de una dintre primele instituții financiare care „a învățat să iubească blockchainul”. În 2015, banca a creat o diviziune dedicată explorării tehnologiilor emergente și a lansat propriul blockchain, Quorum, în 2018.

În mod ironic, în 2019, banca a introdus și propria criptomonedă stabilă, JPMCoin, cu toate că CEO-ul JPMorgan Jamie Dimon și-a exprimat în mod deosebit scepticismul față de criptomonede.

Doi dintre dezvoltatorii ce au lucrat în diviziunea blockchain a băncii au prezentat istoria blockchain în interiorul instituției. Stuart Popejoy și Will Martino au lucrat la JPMorgan în perioada 2015-2016, timp în care au dezvoltat blockchain-ul Juno.

Proiectul s-a transformat într-un pilot de plăți anticipat pe care JPMorgan l-a desfășurat la birourile din Londra, Tokyo și New York. A fost folosit pentru eficentizarea decontărilor tranzacțiilor, similar cu cele realizate în prezent de JPM Coin. În 2016 cei doi au prezentat proiectul open source Juno la Fundația Hyperledger.

Toate la timpul lor

La momentul respectiv, JPMorgan nu era pregătit să implementeze tehnologia blockchain. Ulterior însă, după plecarea celor doi dezvoltatori, și-au dat seama de beneficiile pe care le oferă.

Astfel, a apărut blockchain-ul Quorum, bazat pe tehnologia Ethereum. Spre deosebire de Hyperledger-ul IBM, blockchain-ul Quorum este mult mai simplu, dar încă se confruntă cu problemele de complexitate atunci când se face o arhitectură pentru tranzacții confidențiale. Un alt dezavantaj major este că tehnologia există sub administrarea unei bănci mari, nu a unei companii tehnologice dedicate. Pentru JPMorgan, Quorum va fi întotdeauna un produs, nu activitatea sa principală.

Mulți dintre dezvoltatorii proiectului au părăsit compania. Ceea ce înseamnă că pe termen lung, este posibil ca utilizatorii să nu mai beneficieze de suport. Popejoy și Martino se așteaptă ca banca să pivoteze în viitor spre o platformă blockchain matură pe care să o adopte pentru fluxurile sale de lucru. Cu toate acestea, JPMorgan a dovedit potențialul blockchainului și a construit ceva care a fost implementat cu succes și utilizat de partenerii cheie.

CryptoZZ