CEO-ul Waves, Sasha Ivanov, a acordat un interviu CoinDesk în care a discutat despre avantajele și dezavantajele unui brand rusesc în industria blockhain. El a abordat de asemenea și subiectul planurilor de viitor pentru proiect.

„Există riscuri pentru promovarea brandului nostru în Occident”,

a declarat Ivanov.

În mare parte, acestea se datorează faptului că proiectul Vostok lansat de compania Waves a avut un parteneriat cu coroporația rusească Rostec. Rostec a fost sancționată de SUA în 2014 după anexarea Crimeei de către Rusia și războiului din Ucraina.

Așadar, Waves a decis să se distanțeze de brandul Vostok. În iulie, Ivanov a vândut marca Vostok către firma de investiții GHP Group pentru o sumă nedezvăluită. Echipa și produsul Vostok au rămas, totuși, cu Waves.

După vânzare, Vostok (care înseamnă „Est” în rusă) a fost redenumită Waves Enterprise. Tokenurile VST ale Vostok, emise anul trecut, au fost re-denumite și au devenit WEST: Waves Enterprise System Token.

De asemenea, Waves și GHP au decis să formeze un parteneriar pentru a dezvolta împreună blockchainul. GHP a investit 3,8 milioane de dolari în proiect, potrivit Waves.

„Nu ne putem separa total de rădăcinile noastre ruse, chiar dacă acestea ar putea împiedica un pic dezvoltarea”, a spus Ivanov. “Cred că ar trebui să devenim principalul avocat al tehnologiei blockchain din Rusia.”

Colaborări cu autoritățile ruse

Înregistrata în Elveția, compania Waves se străduiește să devină un furnizor cheie de blockchain pentru statul rus. Compania are un sediu în Moscova și și-a extins activitatea cu structurile guvernamentale.

Printre acestea se numără Departamentul de Informații și Tehnologii din Primăria Moscovei, care a testat primul sistem de votare blockchain pentru alegerile pentru un organ legislativ din Moscova.

Aproximativ 450.000 de locuitori din Moscova ar putea vota electronic în timpul alegerilor municipale din 8 septembrie. Experimentul nu a obținut recenzii pozitive, deoarece au fost identificate bug-uri care permiteau manipularea datelor.

Chiar și așa, Ivanov vede un viitor promițător pentru blockchain în managementul alegerilor.

„Blockchain poate ajuta guvernul să comunice cu societatea civilă. Este un instrument de marketing bun pentru guvern. Este greu de spus câtă transparență va aduce, dar cu siguranță mai mult decât există acum ”,

a spus el.

În orice caz pentru compania Waves, ideea este de a menține un echilibru între relațiile prietenoase cu corporațiile controlate de stat din Rusia (multe dintre ele fiind sancționate de SUA și Europa) și de a construi o imagine pozitivă pentru piața globală.

Rusia, încă indecisă în ce privește tehnologia blockchain

Waves a colaborat cu Rostec pentru a dezvolta o foaie de parcurs pentru dezvoltarea blockchain-ului în Rusia. Potrivit documentului publicat în mai, majoritatea sistemelor informatice guvernamentale ar trebui puse pe blockchain. Acest demers ar necesita investiții de aproximativ 1 miliard de dolari.

Ivanov a spus că documentul nu a fost primit cu entuziasm

„Foaia de parcurs nu a îndeplinit așteptările guvernului. Ei nu și-a dat încă seama de ce trebuie să utilizeze tehnologia blockchain. Vom face o altă încercare. ”

În plus, Waves are un competitor în blockchain-ul Hyperledger, care se bucură de popularitate atât la nivel mondial cât și în Rusia.

O modalitate prin care Waves încearcă să se diferențieze de Hyperledger este să obțină certificarea de la Serviciul Federal de Securitate rusesc (FSB). O astfel de certificare este necesară pentru colaborarea cu organele guvernamentale din Rusia, dar este un proces lung și costisitor.

Până în prezent, un singur sistem blockchain a fost certificat în Rusia: Masterchain, un sistem pentru bănci. Waves speră să completeze certificarea până la sfârșitul acestei ierni. Procesul, supravegheat de personalul aprobat de FSB și conceput pentru a asigura software-ul nu are caracteristici ascunse, costă companiile până la 100.000 USD, a spus Ivanov.

CryptoZZ