Odată cu creșterea numărului de jocuri video și lumi virtuale ce utilizează obiecte unice și colecționabile, a apărut și nevoia unei piețe dedicate. WAX sau Worldwide Asset eXchange este un blockchain dedicat tranzacționării de articole din jocuri. Tehnologia blockchain aduce beneficii evidente pentru o economie virtuală: descentralizare, interoperabilitate, transparență și eficiență.

Piață decentralizată pentru gaming

Blockchain-ul WAX servește ca o piață descentralizată și o platformă de tip dapp dedicată jocurilor video și colecțiilor virtuale. Ideea a apărut în 2004, sub forma unei piețe secundare peer-to-peer pentru a vinde articole World of Warcraft pe cash. În 2015 a fost creat OPSkin și a devenit rapid principala piață pentru tranzacționarea de obiecte din jocuri video.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Creatorul OPSkin, William Quigley și Jonathan Yantis au decis să lanseze blockchain-ul WAX în 2017. Ei au organizat un ICO ce a strâns 9.6 milioane de dolari din vânzarea a 64.750.000 de tokenuri ERC-20 WAX.

În iulie 2019 a fost lansat mainnet-ul, iar tokenurile originale ERC-20 au fost convertite în tokenurile native WAX.

În prezent, tokenurile WAX sunt disponibile pe exchange-uri majore precum Huobi sau pot fi obținute sub formă de recompense. Pretul WAX se tranzactioneaza la aproximativ 0,05 $.

Cum funcționează Blockchain-ul WAX

Blockchain-ul WAX funcționează pe sistemul delegated-proof-of-stake (DPOS) și are propriul token nativ. Deținătorii de tokenuri WAX le pot folosi ca mijloc de plată și pentru a vota pentru 21 de „bresle” WAX. Breslele funcționează ca validatori în rețea și obțin recompense pentru producerea de blocuri. De asemenea, tokenul WAX este utilizat pentru a plăti taxe la crearea și utilizarea contractelor inteligente.

Rețeaua este complet compatibilă cu EOS, ceea ce înseamnă că dapps-urile construite pe EOS pot fi ușor duplicate pe WAX. Recent, a fost lansată o competiție #BuildOnWax, cu premii de 25.000 de dolari, care îi încurajează pe dezvoltatori să importe dApps-urile EOS în WAX.

În prezent, proiectul continuă să își dezvolte ecosistemul, folosind programe precum WAX Worker Proposition System și concursul WAX Creator. WAX Worker Proposition System recompensează dezvoltatorii care lucrează la îmbunătățirea platformei.

Programul WAX Creator permite oricui să genereze tokenuri non-fungibile (NFT) bazate pe acest blockchain și a generat deja peste 150.000 NFT.