Revoluția blockchain a afectat toate domeniile de activitate ale oamenilor cu o viteză neașteptată, iar una dintre consecințe a fost generarea unei cereri mari pe piață de personal specializat. Mai mult de atât, publicul dorește să afle mai multe despre economia bazată pe criptomonede, iar instituțiile de învățământ s-au dovedit dispuse să ofere o soluție – contra cost, binențeles.

În Statele Unite de exemplu, subectele referitoare la criptomonede și blockchain sunt abordate în special în cadrul programelor de studii economice și se afaceri, ceea ce înseamnă că se axează în special pe noțiuni financiare introductive și mai puțin pe aspectul de dezvoltare al blockchain.

Acesta este cazul în cazul următoarelor instituții:

  • Stanford Graduate School of Business
  • Școala de Afaceri Haas, UC Berkeley
  • Școala de Afaceri Stern a NYU
  • Școala Fuqua de Afaceri, Universitatea Duke
  • Școala de Management MIT Sloan
  • Școala de Management UCLA Anderson
  • Școala de Afaceri McDonough a Universității din Georgetown
  • Școala Wharton (Universitatea din Pennsylvania)

Cursurile acoperă subiecte cum ar fi istoria sistemelor de plăți, modul în care funcționează blockchain, criminalitatea și criptomonedele, precum și relația dintre piața cripto și bănci. Studenții au astfel posibilitatea de a învăța principiile de bază ale criptomonedelor și impactul pe care îl vor avea asupra sectorului financiar.

În Europa, cursuri similare sunt oferite de Universitatea din Nicosia, Cipru, încă din 2014, mai multe școli din Spania și de Școala de Afaceri din Copenhaga, Danemarca. Argentina, Australia și Rusia  oferă de asemenea opțiunea de a urma cursuri universitare despre blockchain

Cel mai important aspect al acestor cursuri universitare despre blockchain este faptul că, în cea mai mare parte, au fost introduse la cererea studenților. Criptomonedele au o popularitate crescută în rândul generațiilor tinere, astfel încât aceștia pun presiune pe universități pentru a le include în programa de studii, iar școlile sunt dispuse să ofere cursurile respective.

Per ansamblu, această evoluție va avea un impact pozitiv în ce privește adopția criptomonedelor și a tehnologiei blockchain, chiar dacă pentru unii dintre beneficiari sunt o metodă de a adăuga un subiect ”la modă” în CV.

După cum am menționat în articole anterioare, cererea de specialiști capabili să dezvolte aplicații blockchain este foarte mare, oferind oportunitatea de a câștiga salarii semnificative.

Deși sunt mult mai puține, există și cursuri care se concentrează în mod special asupra aspectelor tehnice ale criptografiei, cum ar fi departamentul de informatică al Universității Cornell, ce oferă studii despre Consensul Distribuit și Blockchains, Criptomonede și Contracte inteligente, Blockchains. Un alt exemplu vine de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care desfășoară cursuri Cryptocurrency Engineering & Design și Public Records Public, ca parte a inițiativei Digital Currency Initiative. În Europa, Universitatea din Edinburgh desfășoară acum un curs de licență pentru studenți la Școala de Informatică, în timp ce Universitatea de Management  din Bulgaria intenționează să includă un modul de tip blockchain în programul său de Inginerie Software în anul universitar 2018/19 .

Deși alte universități au nevoie de timp să includă cursuri universitare despre blockchain specializate, cursurile mai generale și introductive despre criptare sunt încă foarte valoroase – și nu doar în sens profesional. După cum a subliniat Daniel Diemers de la PwC într-un interviu recent:

“Adoptarea de noi tehnologii necesită mai multă educație.”

Acesta este motivul pentru care creșterea numărului de cursuri generale și introductive privind blockchain și Bitcoin este o dezvoltare foarte binevenită, deoarece, chiar dacă nu vor crea neapărat următoarea generație de cripto-coderi și dezvoltatori, vor pregăti următoarea generație de oameni să adopte ceea ce produc acești coderi și dezvoltatori.