În lumea monedelor digitale, o cheie privată uitată înseamnă pierderea definitivă a criptomonedelor deținute. Un portofel compromis generează o situație similară. Soluțiile de custodie cripto încearcă să rezolve această problemă, mai ales pentru investitorii care dețin cantități mari de criptomonede. Acestea sunt sisteme independente de stocare și securitate a tokenurilor și sunt în general dedicate investitorilor instituționali.

Custodia cripto asigura fondurile

Custodia cripto include, în general, o combinație de stocare la “cald” (portofele conectate la Internet, care permit tranzacții) și stocare la “rece” sau offline. Acestea sunt accesate cu ajutorul unor chei private și necesită de obicei mai multe semnături pentru a realiza o tranzacție. Custodia cripto este un serviciu similar cu cel al înlocuirii cardului pierdut de către banca emitentă. Fondurile rămân în siguranță în cazul în care metoda de acces la ele este pierdută.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Custodia cripto este necesară deoarece, în sistemul financiar tradițional, legile prevăd necesitatea unui custode calificat pentru fonduri. De exemplu, regulile SEC prevăd că orice investitor instituțional care deține peste 150.000$ în active trebuie să se asigure că se află sub controlul unui „custode calificat”.
Practic, pentru a facilita intrarea investitorilor instituționali pe piața criptomonedelor, ecosistemul trebuie să le asigure condițiile necesare pentru a opera. Una dintre aceste condiții este existența unor servicii de custodie cripto calificate.

Cine oferă servicii de custodie cripto?

Compania Coinbase a fost printre primii jucători majori care a început să ofere servicii de custodie. Prin achiziționarea brokerului Keystone Capital din California și a furnizorului de servicii de custodie Xapo a apărut Coinbase Custody. De asemenea, banca elvețiană Vontobel a lansat un Digital Asset Vault care se adresează și investitorilor instituționali din spațiul cripto.

Alte nume importante ce oferă servicii de custodie cripto sunt Anchorage și Bakkt. Fidelity și Gemini au lansat, de asemenea, oferte care sunt orientate către utilizatorii instituționali.

În plus, în decembrie 2019, Parlamentul Germaniei a adoptat o lege care va permite băncilor din țară să vândă criptomonede și să ofere servicii de custodie.

Principala dificultate în dezvoltarea acestor servicii este lipsa de claritate legislativă cu privire la măsurile de securitate necesare pentru custodia cripto. Multe țări lucrează însă la reglementări în acest sens, ceea ce va permite apariția a mai multor soluții de acest tip.

Soluțiile de custodie cripto cresc în popularitate, deoarece analiștii și investitorii instituționali le-au privit din ce în ce mai mult ca o punte între piața tradițională a investițiilor instituționale și spațiul criptomonedelor.

Lista de custozi cripto.