Jim Radecki, directorul de dezvoltare al companiei Cumberland, filială a DRW, susține că secretul pentru o piață cripto de 1 trilion de dolari este infrastructura.

La începutul lui 2018, valoarea totală a tuturor activelor criptate depasit 800 de miliarde de dolari. Acesta a fost efectul provocat de val de investitori retail care au dorit să profite de oportunitățile oferite de noua piață de criptomonede.

Radecki sustine că, deși ecosistemul urmărea să atragă acest interes, în realitate nu dispunea de infrastructura necesară pentru a susține un astfel de nivel de participare. Industria a atins un punct critic, în care sistemele au suferit teste de stress pentru care nu era pregătită. A devenit clar că modelul existent nu a fost construit pentru o rată de adopție atât de rapidă.

Pe parcursul anului, volumele au scăzut drastic, dar activitatea de dezvoltare a ecosistemului a crescut considerabil.

Directorul Cumberland a explicat că în cadrul piețelor de capital tradiționale, există sisteme diferite care colaborează pentru a permite acestor piețe să funcționeze eficient. Infrastructura cripto se diferențiază de modelul tradițional, iar acest lucru a creat puncte de vulnerabilitate.

Aceste obstacole au împiedicat investitorii instituționali să intre pe aceste piețe. În prezent, industria se străduiește să abordeaze aceste aspecte pe rând. Urmăreste să fie pregătită pentru următorul val de participare pe piață.

Infrastructura ecosistemului cripto

este extrem de fragmentată. Există mai mult de 200 de exchange-uri și platforme unice, fiecare oferind un set propriu de produse. Exchange-urile funcționează, de asemenea, din jurisdicții diferite, care oferă norme, cerințe și standarde operaționale și orientări diferite.

În plus, există încă probleme care trebuie adresate în legătură cu serviciile de custodie calificate. Soluțiile existente sunt variate și nou apărute, fiecare oferind servicii diferite pentru diferite criptomonede. Până în prezent, nu există o soluție flexibilă ce poate integra toate variantele.

De asemenea, industria nu deține standarde general acceptate sau cele mai bune practici în ceea ce privește controalele de securitate, operațiunile, cercetarea și evaluarea. Riscurile operaționale trebuie evaluate într-un mod complet diferit față de piețele tradiționale. Aceasta este singura piață din lume în care riscul operațional este mai mare decât riscul financiar.

În timp ce cercetările și metodologiile continuă să se îmbunătățească, oamenii vor acces la criterii de evaluare, analize și descoperiri mai standardizate. Asta pentru a înțelege cum să valorifice aceste active.

Și, poate, cel mai important, preocupările legate de claritatea reglementării rămân una dintre cele mai mari bariere la intrare.

Autoritățile de reglementare au făcut pași importanți pentru a înțelege aceste piețe și au oferit îndrumare în unele cazuri. Cu toate acestea, este încă nevoie de reguli clar definite pentru viitor.

Ce urmeaza?

În timp ce aceste dezavantaje pot părea descurajante, presiunea asupra acestor sisteme a determinat industria să dezvolte soluții. Radecki sublinază că în cursul anului 2018, s-au desfășurat o mulțime de activități pentru a încuraja claritatea reglementărilor. La fel pentru a eficientiza operațiunile și pentru a continua construirea ecosistemului.

O altă evoluție importantă a fost migrarea talentelor din sistemele bancare și financiare tradiționale către piața cripto. De asemenea, s-a descoperit că este nevoie de mai mulți specialiști în blockchain pentru a susține dezvoltarea ecosistemului cripto.

Pe partea de reglementare, au fost create noi asociații ale actorilor de pe piață axate pe protejarea participanților pe piață, furnizarea de norme și standarde clare și încurajarea profesionalismului în spațiu. Exemple în acest sens sunt Asociația Blockchain, Asociația pentru Managementul Activelor Digitale (ADAM) și Virtual Commodity Association. Acest oranizații colaborează cu oficalii guvernamentali pentru a deschide calea pentru evoluțiile esențiale din anul 2019.

Majoritatea participanților de pe piața cripto s-au concetrat asupra prețului. Cu toate acestea, Radecki subliniază că există multă forță în activitatea desfășurată în acest an pentru a crea progrese reale și tangibile. Față de stadiul la care se afla industria de acum doi ani, înainte de dramatizarea prețului, s-a ajuns foarte departe, foarte repede.

Este nevoie de multă muncă pentru a reușit, dar există deja o bază puternică pentru optimism în ce privește viitorul criptomonedelor.