Directorul PricewaterhouseCoopers (PwC) Hong Kong, Henri Arslanian, susține că în 2019 va fi anul în care investitorii instituționali vor intra pe piața cripto.

În opinia sa, clarificarea reglementărilor cu privire la criptomonede va fi imboldul de care piața are nevoie. Investitorii instituționali au evitat implicarea pe o piață instabilă în 2018, dar anul viitor situația se va schimba.

Arslanian a declarat că se așteaptă ca “mai multe bănci mari” să intre în spațiul cripto. Unele vor lansa propriile soluții, altele vor realiza parteneriate sau investiții în companii cripto. Această implicare, explică el, va aduce “expertiză la nivel instituțional” care, potrivit lui, este foarte necesară în industrie.

Arslanian a spus că in opinia lui “există multe lucruri interesante pe care ecosistemul cripto așteaptă cu nerăbdare în 2019”.

Planurile nerealizate din 2018

În 2017, când industria a trecut printr-o perioadă de creștere explozivă, o mulțime de companii financiare tradiționale erau gata să se alăture fenomenului. Nume precum Goldman Sachs, Fidelity Investments și Barclays Bank Plc. au fost asociate cu planuri de deschidere a diviziunilor cripto.

Goldman Sachs a fost una dintre primele firme din Wall Street care a manifestat interes pentru contractele Bitcoin. Au existat zvonuri că firma lucrează la dezvoltarea unui birou separat de cripto-tranzacționare. Banca de investiții a încheiat un parteneriat cu Galaxy Digital și investit 57 milioane dolari în firma de custodie BitGo Holdings Inc.

Evoluția pieței cripto a provocat amânarea acestor planuri.

Citygroup Inc. din New York a anunțat că va dezvolta un produs bazat pe cripto, denumit ”încasarea de active digitale”. Acesta ar putea ajuta firmele de administrare a activelor și fondurile speculative să reducă riscul la care sunt expuși atunci când investesc în cripto.

Banca britanică Barclays Inc. a manifestat un interes masiv în cripto în timpul boom-ului, angajând doi experți pentru divizia de active digitale. Chris Tyrer și Matthieu Jobbe Duval au fost angajați pentru a oferi o direcție de dezvoltare în domeniul criptomonedelor. Din păcate, Tyrer a părăsit compania, iar Barclays a negat ulterior zvonurile că va deschide un birou de tranzacționare cripto.

Investitorii instituționali in 2019 – anul platformelor bursiere ce oferă produse specializate pe criptomonede

Au existat deja unele anunțuri din partea instituțiilor majore care susțin predicțiile lui Arslanian. Nasdaq, cea de-a doua cea mai mare bursă din lume, și-a confirmat planurile de lansare a contractelor Bitcoin în prima jumătate a anului 2019.

De asemenea, Exchange Intercontinental (ICE), a anunțat că intenționează să lanseze platforma lor digitală Bakkt pe data de 24 ianuarie 2019. ICE este operatorul a 23 de burse, inclusiv Bursa de Valori din New York (NYSE).