Orașul Tsukuba din Japonia este prima localitate din această țară care testează tehnologia blockchain pentru sistemul de vot. Proiectul a permis locuitorilor să aleagă proiectele de dezvoltare locale și a fost considerat un succes de către autorități.

Primarul localității, Tatsuo Igarashi, a apreciat simplitatea sistemului:

”Am crezut că necesită o procedură complicată, dar s-a dovedit că necesită efort minim și este foarte simplu să votezi”.

Practic, sistemul utilizat a necesitat scanarea cărții de identitate în aparatele de vot și selectarea proiectelor preferate din lista afișată. Voturile au fost criptate și stocate pe blockchain, asigurându-se astfel că nu pot fi modificate.

Japonia utilizează un sistem de identificare al cetățenilor similar CNP-urilor din România – cod unic de 12 cifre alocat fiecărui locuitor. Prin acest sistem se asigură că voturile nu pot fi dublate și se poate asigura corectitudinea sistemului de vot.

Proiectul de vot pe blockchain a fost utilizat pentru selectarea proiectelor de dezvoltare locală ce urmează să fie implementate. Locuitorii orașului Tsukuba au avut astfel opțiunea de a alege propunerile de dezvoltare a tehnologiilor noi, precum Internet of things și inteligența artificailă, în procesele administrative.

Guvernul local a anunțat planificrea implementării tehnologiei blockchain în sistemele de vot pentru rezidenții care locuiesc în zonele greu accesibile. Se referă la zonele muntoase, insulele izolate și pentru cei care trăiesc în alte țări.

Proiectul administrației Tsukuba

nu este singurul de acest tip. În luna aprilie, statul Virginia de Vest a testat votul prin aplicație mobilă bazată pe blockchain pentru militarii staționați peste hotare. De asemenea, rezidenții din orașul Zug din Elveția au putut testa noul sistem de identitate digitală (e-ID) într-un vot local similar.

În luna iulie, comitetul electoral din Kenya a anunțat că intenționează să utilizeze tehnologia blockchain pentru a asigura corectitudinea alegerilor.

Kenya se confruntă cu probleme serioase în ce privește frauda electorală și intimidarea votanților, astfel încât tehnologia blockchain oferă o metodă eficientă de a combate aceste probleme.