În cadrul conferinței Blockshow Americas a avut loc o dezbatere interesantă între doi experți cu opinii diferite: Nouriel Roubini si Tone Vays.

Nouriel Roubini este un consultant economic cunoscut sub porecla ”Dr. Doom” deoarece a prezis criza economică din 2008, provocată de piața imobiliară din SUA. Specialist în economie internațională, Roubini s-a remarcat de-a lungul timpului ca sceptic și pesimist, iar criptomonedele nu sunt o excepție.

De cealaltă parte a baricadei s-a aflat Tone Vays, promoter al Bitcoin și titular al unui canal de Youtube popular.

Roubini și-a exprimat opinia că piața cripto este o bulă, similară altor bule din istoria economică a lumii. Părerea sa este argumentată cu disfuncționalitatea din spațiul cripto, în care numai Bitcoin are șanse de supraviețuire.

Vays a fost de acord cu faptul că Bitcoin reprezintă singura criptomonedă de viitor. A opinat că toate celelalte proiecte sunt ”înșelătoare sau fraudulente și automat inutile”.

Atât Roubini cât și Vays

au subliniat tensiunea dintre piața cripto și autoritățile de reglementare. Acest fapt a determinat retincența instituțiilor de a se implica pe această piață.

Vays a afirmat de asemenea că implicarea instituțională este doar hype. Problemele de custodie și statutul nereglementat al criptomonedelor face dificilă intrarea pe piața cripto a investitorilor de acest tip.

Roubini a subliniat că 81% dintre proiectele ICO au eșuat sau și-au pierdut valoarea inițială. În opinia sa acesta este un argument în plus pentru reticența investitorilor insituționali.

”Cine și-ar dori să investească într-o piață în care 81% dintre bunuri își pierd valoarea? Singurul mod în care se pot câștiga bani este prin sistemul de ”short”, dar în cea mai mare parte nu merită”.

Un alt punct adus în discuție a fost tehnologia blockchain, despre care Roubini a afirmat că este inutilă. În prezent, există extrem de multe sisteme de plată digitale precum Alipay și Mpesa sau Paypal care nu necesită blockchain.

Acestea oferă metode simple și ușoare de gestionare a banilor pentru oamenii care au access restrâns la serviciile bancare clasice, făcând tehnologia blockchain inutilă.

Vays este de părere că Bitcoin oferă avantajul că nu poate fi confiscat de guvern, spre deosebire de orice alt tip de bun. De asemenea, tranzacțiile cu Bitcoin nu pot fi anulate și oferă astfel mai multă independență de guvern.

Roubini a contrazis poziția lui Vays, susținând că guvernele vor face tot posibilul pentru a elimina aspectul anonim al portofelelor.

Un exemplu oferit este secretarul Tezorerie americane Steve Mnuchin, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la criptomonede, afirmând că pot deveni ”viitoarele conturi bancare elevețiene”. În opinia sa, nicio formă digitală de bani nu poate fi protejată de autorități.

Dezbaterea

s-a încheiat cu o discuție cu privire la centralizarea criptomonedelor, Roubini susținând că ideea de descentralizare este ipocrită având în vedere puterea exchange-urilor centralizate și a mining-pool-urilor care controlează majoritatea criptomonedelor.

Vays și ceilalți participanți au argumentat că vulnerabilitatea la atacurile de 51% nu este atât de gravă, mai ales în ce privește Bitcoin. Un astfel de atac ar fi contraproductiv pentru că ar distruge posibilitatea de profituri viitoare.