Cel mai mare port din Europa, Rotterdam, a anunțat inițierea unei colaborări cu Samsung SDS și banca olandeză ABN AMRO. Scopul propus este de a stabili o rețea de transport maritim bazată pe blockchain. Acest proiect pilot va gestiona transportul containerelor din Asia către Portul Rotterdam din Olanda.

Un comunicat de presă al Samsung SDS detaliază faptul că proiectul se va baza pe platformele Nexledger și Corda. Consorțiul bancar ABN AMRO va finaliza tranzacțiile financiare relevante. Inițiativa dorește simplificarea mai multor procese, inclusiv procesarea proceselor de primire și partajarea documentelor în timp real.

Directorul Financiar al Autorității Portuare din Rotterdam, Paul Smits, a declarat că, în prezent, infrastructura logistică de transport din port implică aproximativ 28 de părți. Acestea se organizează prin intermediul documentelor pe suport de hârtie, ceea ce îngreunează și încetinesc semnificativ procesele. Implementarea tehnologiei blockchain ar trebui să reducă timpul petrecut în expedieri și a metodelor de comunicare prin digitizarea acestora.

În comunicatul de presă

Smits și-a exprimat speranța de a simplifica procesul pentru companii:

“Transportul, monitorizarea și finanțarea transportului de marfă și servicii ar trebui să fie la fel de ușor ca și comanda unei cărți online”.

Sanghun Lee, președintele Samsung SDS, a subliniat că este prima instanță în care două platforme blockchain diferite vor fi integrate:

“Acest lucru are loc printr-un “notar general” care conectează serviciile blockchain din Coreea și Olanda”.

Începând din ianuarie 2019, acest gen de proiect pilot va fi inițial oferit numai celor două țări. În cazul în care inițiativa va avea rezultate bune, portul olandez va lua în considerare oferirea de servicii blockchain și altor companii.

Reprezentanții portului Rotterdam au declarat că vor anunța rezultatele acestui proiect pilot în februarie 2019. În acest mod, dacă se dovedește a fi un succes, alte companii ar putea lua în considerare aderarea la rețeaua de transport maritim.