Monero a implementat recent upgrade-ul Bulletproof, care a determinat scăderea taxelor de tranzacții cu aproape 97%, de la 60 cenți la doar 2 cenți. Compania Coinmetrics a confirmat atât scăderea comisioanelor, cât și a dimensiunilor tranzacțiilor. Acestea au scăzut de la 18.5 kb la 3 kb, înregistrând o diminuare cu 80%.

Upgrade-ul denumit “Monero 0.13.0 Beryllium Bullet” a implementat tehnologia “bulletproof”. Sistemul a fost introdus pentru prima dată de cercetătorii de la Stanford. Are rolul de a reduce dimensiunea și costul tranzacțiilor confidențiale.

Bulletproof reprezintă o completare a sistemului de scalare a Tranzacțiilor Confidențiale Ring implementat de Monero denumit RingCT. Aceasta utilizează o combinație de semnături ring și Tranzacții Confidențiale. Semnăturile ring sunt semnături digitale criptografice care protejează identitatea utilizatorului în partea de intrare a unei tranzacții, făcând aproape imposibilă determinarea semnatarului unei tranzacții.

Pentru a realiza această confidențialitate, fiecare tranzacție Monero include monede suplimentare (decoys) pentru a masca sumele exactă care sunt semnate. În acest mod, este extrem de dificilă identificarea monedelor reale expediate dintre cele de tip decoy. Înainte de actualizare, la fiecare tranzacție Monero se adăugau șase decoy – după upgrade, se adaugă zece.

Pentru a îmbunătăți confidențialitatea oferită de semnăturile ring, tranzacțiile confidențiale permit utilizatorilor să ascundă suma schimbată într-o tranzacție prin folosirea unui truc criptografic numit angajament Pedersen.

În timp ce formatul RingCT face tranzacțiile mai private, face de asemenea sistemul mai puțin scalabil decât alte criptomonede precum Bitcoin. Bulletproof scade dimensiunea dovezii criptografice, care reduce drastic dimensiunea tranzacției.

În prezent, datele vechi de tranzacții ale Monero depășesc 20 gigabytes. Chiar dacă acestea nu pot fi eliminate, upgrade-ul acesta reduce semnificativ spațiul de stocare necesar pentru tranzacțiile viitoare.