Gemenii Winklevoss au anunțat lansarea criptomonedei stabile Gemini dollar, bazată pe blockchain-ul Ethereum.

Aprobată de Departamentul de Servicii Financiare din New York (NYDFS), Gemini dollar se bazează pe depozitele în USD ale Gemini Trust Company. Are astfel rolul de a oferi lichiditate pe piețele cripto.

Pentru a-și proteja exploatațiile, Gemini va menține moneda fiat în conturile deținute la State Street Bank din SUA. Totodată o va asigura prin intermediul programului de asigurare a depozitelor FDIC (Federal Pass Insurance Corporation), în anumite limite.

Auditorul independent BPM Accounting and Consulting va analiza lunar exploatațiile bancare ale companiei. Gemini intenționează să facă publice aceste audituri.

Co-fondatorul Gemini Tyler Winklevoss a menționat în comunicatul oficial:

“Dolarul Gemini face parte din misiunea noastră de a construi viitorul banilor … Este veriga lipsă dintre sistemul bancar tradițional și economia cripto”.

Clienții înregistrați pe exchange-ul Gemini vor putea converti USD în noul Gemini dollar. Acesta poate fi depozitat într-o adresă Ethereum începând cu data de 10 septembrie ora 10:00 EST (14:00 UTC). De asemenea, clienții pot converti tokenurile în dolari americani, depunându-le în conturile Gemini.

Lansarea Gemini dollar

este inițiativa fraților Winklevoss după ce propunerea lor de ETF a fost respinsă de SEC în luna iulie. Este de asemenea și prima criptomonedă lansată de cunoscuții promoteri și investitori din lumea cripto.

Tot luni, startup-ul Paxos a lansat o criptomonedă stabilă similară, bazată tot pe USD. Ca și Gemini dollar, Paxos Standard a fost aprobat de NYDFS.

Analiștii cripto au oferit în general recepții mixte pentru criptomonedele stabile, mai ales în contextul în care cea mai populară, Tether, a fost înconjurată de controverse.

Tether este probabil cea mai populară monedă stabilă cunoscută astăzi, cu un market cap de aproape 2.8 miliarde de dolari. Există multe alte proiecte care au lansat criptomonede stabile, precum TrueUSD și USDX (bazate pe dolar), DigixDAO (bazată pe aur), BitCNY (bazată pe yuan-ul chinez), BitEUR și EURS (bazte pe Euro).

În definiție, o monedă stabilă reprezintă un bun – nu o monedă și oferă caracteristici de stabilitate a prețurilor pentru a evita volatilitatea și a acționa ca o unitate de cont mai bună și chiar ca un magazin de valoare.