O statistică realizată de platforma Onchainfx relevă un număr de adrese active zilnic extrem de mic pentru majoritatea criptomonedelor.

Onchainfx, similară cu Coinmarketcap, oferă statistici pentru 107 criptomonede, inclusiv numărul de adrese active zilnic.

Conform acestei evaluări, numai 20 de criptomonede au avut peste 1.000 de adrese active în data de 9 septembrie 2018. Bitcoin pare să fie în regulă, cu 667.000 de adrese active în 24 de ore. Ethereum a avut de asemenea 293.000 de adrese active.

Comparativ cu marketcap-ul celor două criptomonede de top, rezultatele par să fie naturale.

Mai jos în topul market cap există o divergență extraordinară, potrivit Onchainfx. Litecoin este pe locul 3 cu 88.000 de adrese active, chiar dacă este doar pe locul 7 ca market cap. EOS are 70.000 de adrese active, urmat de Dogecoin cu 64.000 adrese active.

Deși se clasează doar pe locul 20 ca market cap, Dogecoin are dintotdeauna o bază de utilizatori extrem de activă. Aceasta este centrată în jurul forumurilor sale Reddit.

Dash, clasat pe locul 11 în top market cap, are 40.000 de adrese active. Monedele private Zcash și Monero au 30.000 și 18.000 de adrese active, respectiv.

Bitcoin Cash, Digibyte, Decred și Ethereum Classic sunt celalate criptomonede cu peste 10.000 de adrese active în 24 de ore.

Așadar

din 52 de criptomonede cu marketcap de peste 100 milioane de dolari, doar 13 au peste 10.000 de adrese active în 24 de ore. De asemenea, doar 20 au mai mult de 1000 de adrese active, fapt șocant având în vedere marketcap-urile declarate.

Există în mod clar o diferență mare între utilizarea efectivă a criptomonedelor și valoarea lor. Se poate chiar concluziona că prețurile pentru mai multe tokenuri sunt cu mult peste ceea ce ar trebui să fie, cel mai probabil din cauza speculațiilor. Acest lucru sugerează că, pe termen lung, unele tokenuri au potențialul de a se prăbuși.

Două exemple în acest sens sunt MaidSafeCoin și KuCoin. Deși au market cap-uri de peste 100 de milioane de dolari, acestea au doar 24 și respectiv 13 adrese active în 24 de ore. Practic, nimeni nu folosește aceste criptomonede.

O altă statistică suprinzătoare este Stellar, care are un market cap de 3,7 miliarde de dolari, dar numai 500 de adrese active în 24 de ore. Situația este foarte neobișnuită și ar putea fi un indiciu că avântul recent Stellar este bazat tot pe speculații.

Binențeles, aceste evaluări nu prezintă o imagine clară a pieței cripto – este foarte posibil ca activitatea să fie redusă din cauza evoluției recente a prețurilor. În orice caz, pentru a deveni instrumente financiare adoptate în masă, criptomonedele au nevoie de mai multă activitate decât înregistrează în prezent.